Casa Ta Lifestyle Sanatate

Uleiurile care ne fac bine

Nu toate grasimile dauneaza sanatatii. Ba, dimpotriva, exista o serie de uleiuri cu efecte miraculoase asupra organismului. Iata care sunt acestea. Uleiul de masline


In Antichitate, uleiul de masline era numit „aur lichid”, fiind folosit atat ca aliment, cat si ca medicament. Calitatile sale terapeutice se datoreaza continutului ridicat de acizi grasi nesaturati, substante antioxidante, polifenoli, calciu, potasiu si sodiu. Acest ulei nu numai ca nu creste colesterolul, dar, consumat zilnic (circa 2 linguri), reduce considerabil nivelul acizilor grasi monosaturati si al substantelor antioxidante din sange. In plus, reduce tensiunea, protejeaza inima, arterele si colonul, reduce aciditatea gastrica, este drenor hepatic si biliar si are efect laxativ.

Uleiul de susan


Folosit mai ales in bucataria orientala, este un ulei foarte concentrat, care da mancarii o aroma total deosebita. El contine un complex de acisi grasi esentiali pentru buna functionare a organismului, vitamina E, lecitina si minerale. Consumul regulat de ulei de susan duce la scadea nivelului de colesterol „rau” si, in plus, la creterea nivelului de colesterol „bun”. Desi destul de rezistent la oxidare, se pastreaza la frigider.

Cele mai citite articole

Uleiul de floarea-soarelui


Rafinat sau obtinut prin presare la rece (are un gust mai pronuntat) este uleiul cu cel mai mare continut de vitamina E, esentiala pentru protejarea arterelor si inimii si cu rol in prevenirea imbatranirii celulare. De asemenea, are un continut considerabil de grasimi polinesaturate si de vitamina A, importanta pentru prevenirea infectiilor.

Uleiul de nuca


Datorita continutului ridicat de acizi grasi polinesaturati (73-84%), uleiul de nuca ocupa primul loc in topul uleiurilor recomandate celor cu hipercolesterolemie. El este indicat in curele de protejare a apaatului cardiovascular, are proprietati tonice si de protejare a creierului, inlesneste circulatia sanguina si poate fi folosit ca adjuvant in disfunctiile endocrine. Deoarece rancezeste repede, se pastreaza in locuri intunecate, la temperaturi scazute.

Cele mai citite articole