Sanatate

Totul despre tampoanele interne: ce trebuie să știi pentru utilizare sigură

Produsele de igienă feminină trebuie să ofere protecție și confort, dar și să fie sigure pentru utilizare în momentele delicate. Piața de profil oferă o gamă variată de tampoane interne pentru a fi folosite în timpul ciclului menstrual. Produsele de calitate, create special pentru a se potrivi formei corpului, cu inserție ușoară și protecție de încredere datorită învelișului unic și al canalelor spiralate direcționează și rețin eficient lichidul în interiorul tamponului, fără a provoca iritații ale pielii sau disconfort. 

Abordăm în acest articol subiectul legat de utilizarea tampoanelor interne, îți spunem tot ce trebuie să știi despre aceste produse de igienă intimă pentru a te bucura de protecție discretă și siguranță sporită. 

Ce sunt tampoanele interne?

Tampoanele interne sunt o metodă de absorbție a fluxului menstrual, fiind concepute pentru a fi introduse în vagin cu sau fără aplicator. Vorbim astfel de un dispozitiv medical cu o singură întrebuințare. Tehnologia folosită la fabricarea acestor produse cu canale spiralate a condus la creșterea gradului de protecție, pentru o inserție mai ușoară ca niciodată și pentru direcționarea și reținerea eficientă a lichidului în interiorul tamponului. 

Poți achiziționa online produse de la O.B. sau din farmaciile fizice pentru a te simți în siguranță în timpul ciclului menstrual. Ai la dispoziție o gamă diversificată, cu mai multe nivele de absorbție și dimensiuni pentru toate tipurile de nevoi, astfel încât să te bucuri de un confort sporit. 

Mod de utilizare pentru tampoanele interne

  • Întrebuințează tampoane interne numai în timpul menstruației;
  • Spală mâinile înainte și după folosire;
  • Citește instrucțiunile de utilizare de pe ambalaj și respectă indicațiile producătorului;
  • Răsucește ambalajul tamponului deschis după instrucțiunile săgeților, apoi trage în jos partea inferioară a învelișului;
  • Găsește o poziție confortabilă;
  • Apasă cu vârful degetului arătător la baza tamponului și elimină restul ambalajului;
  • Glisează ușor tamponul cât mai mult posibil în sus și apoi înapoi în vagin;
  • Dacă simți rezistență poți modifica ușor direcția, până ajunge în partea de mijloc a vaginului unde nici nu îl vei mai simți;
  • Pentru a elimina tamponul trage ușor de șnur și aruncă-l la gunoi;
  • Schimbă frecvent tamponul pentru a menține o igienă corectă, fluxul menstrual este diferit de la o femeie la alta și ține cont și de activitățile desfășurate. 

Când sunt recomandate tampoanele interne?

Tampoanele interne pot fi o opțiune de preferat în condiții specifice precum:

  • practicarea sporturilor;
  • în timpul somnului;
  • când porți haine mulate;
  • la bazin, dar fără să intri în apă. 

Unele femei preferă această variantă în locul tampoanelor externe pentru că cele interne sunt mult mai discrete și oferă protecție potrivită nevoilor lor specifice, fără disconfort, în orice moment al ciclului menstrual, cu condiția utilizării tamponului cu absorbția potrivită. 

Cele mai citite articole

Dacă resimți disconfort sau durere în timpul întrebuințării tamponului intern, încearcă repoziționarea acestuia, iar în situația în care neplăcerile continuă sau ai o reacție alergică renunță la folosirea acestui tip de igienă feminină și mergi la medic pentru un control de specialitate. 

Ce este Sindromul Șocului Toxic (SST)?

În instrucțiunile cu privire la folosirea tamponului ai și informații importante despre Sindromul Șocului Toxic (SST), o boală rară, dar gravă pe care trebuie să o identifici în timp util dacă te vei confrunta cu ea. Simptomele SST vizează febră bruscă, dureri abdominale severe, vărsături, diaree, amețeli, slăbiciune generalizată, stare de leșin, erupție cutanată asemănătoare arsurii solare. Poți leșina atunci când încerci să te ridici în picioare.

Dacă observi oricare dintre aceste manifestări pe durata sau la scurt timp după menstruație este indicat să mergi de urgență la medic. Această complicație poate pune viața în pericol deoarece apare pe fondul creșterii excesive a bacteriilor regăsite în mod natural în vaginul femeilor.

Pentru a reduce riscul de prezență a SST folosește tampoane cu absorbție mică, schimbă frecvent dispozitivul medical și nu opta pentru acest tip de protecție dacă ai o infecție a pielii situată în apropierea organelor sexuale. (1)

Acest articol despre tampoanele interne este strict informativ și oferă informații generale utile. Dacă folosești astfel de produse sau vrei să le încerci urmează instrucțiunile recomandate și măsurile de igienă. La primele simptome neplăcute sesizate, mergi de urgență la medic și respectă indicațiile acestuia!

Sursă de informare:

1. The Facts on Tampons—and How to Use Them Safely – https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/facts-tampons-and-how-use-them-safely

Cele mai citite articole