Odată cu trecerea timpului, tenul își pierde unele proprietăți naturale, privind protecția și estetica. Din fericire, ai la dispoziție o mulțime de produse cu ingrediente active, ce pot fi integrate în rutina zilnică de ingrijire a tenului, asociate unei sume extinse de beneficii.
Astăzi, discutăm despre 5 dintre cele mai indicate ingrediente pentru îngrijirea tenului:
- Dimeticona
Acest polimer pe bază de silicon este al doilea cel mai întâlnit ingredient cu efect hidratant, regăsit în soluțiile pentru îngrijirea tenului cu rol de hidratare, după petrolatum. Dimeticona contribuie activ la menținerea elasticității pielii tenului, îmbunătățind totodata aspectul general al acesteia.
Cum funcționează dimeticona?
Ingredientul dimeticonă formează o barieră la suprafața pielii, cu rol în minimizarea pierderilor de apă. Secundar, acest ingredient vital pentru rutina de îngrijire a tenului contribuie la îmbunătățirea elasticității, prin umplerea spațiilor dintre celulele pielii, localizate la nivelul superior al acesteia.
Se regăsește într-o gamă variată de produse pentru îngijirea tenului: creme, loțiuni, soluții pentru protecția UV, balsamauri de buze samd. Dacă îți dorești utilizarea unui produs de îngijire a pielii cu dimeticonă, ce poate oferi cele mai bune rezultate, îți recomandăm să respecți atât sfaturile medicului specialist, cât și indicațiile afișate pe eticheta sa.
- Acidul hialuronic
Pielea conține în mod natural acid hualuronic, aproximativ jumătate din cantitatea produsă de organism regăsindu-se în piele. Acidul hialuronic este un ingredient vital pentru rutina de hidratare a pielii tenului, ajutând, de asemenea, la netezirea texturii stratului de suprafață al acesteia.
Cine ar trebui să folosească acid hialuronic?
Persoanelor cu piele sensibilă sau chiar predispusă la erupții cutanate le pot fi recomandate soluțiile de îngrijire ce conțin acid hialuronic. De altfel, acest ingredient este compatibil cu toate tipurile de piele, deoarece poate asigura o hidratare non-comedogenică, cu efecte ce nu produc senzația de piele încărcată sau grasă.
- Niacinamida
Niacinamida are un rol esențial în calmarea pielii și în restabilirea barierei cutanate. Studiată pentru prima dată în 1976, a devenit cunoscută de atunci ca fiind unul dintre ingredientele utilizate frecvent în formulele de îngrijre a pielii, asa cum poate fi, de exemplu, un gel de curatare Cerave pentru ten sensibil.
Ce beneficii asigură niacinamida?
Atunci când sunt aplicate local produse ce conțin niacinamidă, s-a dovedit că acest compus amidic al vitaminei B3 are efecte antiinflamatorii asupra pielii afectate. La recomandarea medicului specialist, produsele ce conțin niacinamidă pot fi utilizate pentru tratarea unor afecțiuni ale tenului precum acneea sau rozaceea [2].
Datorită rolului său de a menține celulele sănătoase, s-a demonstrat faptul că suplimentele cu niacinamidă, recomandate de medicul specialist și administrate pe cale orală, îmbunătățesc refacerea ADN-ului în pielea afectată de razele UV.
- Ureea
Acest agent de umectare este produs de piele, reprezentând un element important al factorului natural de hidratare. Ureea poate absorbi umiditate din mediul înconjurător, atrăgând-o către pielea tenului, contribuind astfel de înmuierea și netezirea texturii sale. De aceea, este un ingredient utilizat frecvent în formulele produselor pentru hidratarea tenului.
Pentru ce tip de ten este ideală ureea?
Datorită proprietăților umectante pe care le asigură, acest ingredient esențial este mai mult decât recomandat pentru îngrijirea tenului uscat. De asemenea, datorită efectelor hidratante, asociate ureei, soluțiile ce contin acest ingredient pot fi aplicate cu succes pe piele aspră sau cu căluș, așa cum pot fi unele zone de piele de pe picioare, genunchi sau coate.
- Acidul salicilic
Iată și ultimul ingredient vital pentru îngijrea tenului: acidul salicilic. Istoria sa, privind îngrijirea anumitor probleme ale pielii, este foarte bine cunoscută, acidul salicilic fiind inițial extras din scoarța unor plante precum salcia sau crețușca. Astăzi, acidul salicilic este sintetizat în laborator și este un ingredient activ în produsele pentru îngijirea tenului sensibil.
Cum funcționează acidul salicilic?
Acidul salicilic poate fi regăsit într-o gamă variată de produse dedicate rutinii zilnice de îngrijire a tenului, cum ar fi: creme, loțiuni, seruri, demachiante, special concepute pentru pielea aspră, sau pentru pielea afectată de psoriazis. Acidul salicilic poate contribui la refacerea pielii, asigurând o textură nedetă și mai sănătoasă a acesteia.
De asemenea, acidul salicilic poate fi regăsit și în produsele anti-acnee, recomandate de medicul dermatolog, în urma unui control de specialitate. Unul dintre rolurile sale este de exfoliere blândă, prevenind astfel astuparea porilor cu celule moarte și minimizând astfel riscul de apariție sau dezvoltare a acneei
Iată care sunt 5 dintre cele mai importante ingrediente utilizate în formulele profesionale pentru îngrijirea tenului. Pentru a te bucura din plin de beneficiile pe care acestea le pot asigura, este esențial să te programezi la un consult de specialitate.
În cadrul unei astfel de întâlniri, medicul dermatolog poate evalua problemele existente la nivelul tenului, precum și tipul de ten pe care îl ai (ten sensibil, ten normal-mixt, ten gras etc), astfel încât să îți recomande atât produse compatibile cu acesta, cât și sfaturi simplu de aplicat, pentru o rutină de îngrijire optimă!
REFERINTE:
1. Sharkey, Lauren. “How to Use Hyaluronic Acid – and Why You Should.” Edited by Cynthia Cobb , Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-use-hyaluronic-acid#what-it-is. Published October 1, 2020. Accessed June 18, 2021
2. Walle, Gavin Van De. “Niacinamide: Benefits, Uses and Side Effects.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/niacinamide. Published November 16, 2018. Accessed June 18, 2021
Sursa suplimentara de informatii: cerave.ro