Sanatate

Stil alimentar și suplimente recomandate în cazul afecțiunilor maligne

Când vorbim despre afecțiuni maligne, ne referim la toate tipurile de cancer. Acestea sunt caracterizate de apariția și proliferarea celulelor tumorale, cu risc de răspândire în organism.

Intervenția nutrițională are un impact puternic asupra bolilor oncologice. Alimentația influențează atât rezultatele tratamentului, cât și efectele adverse. Așa-numitul „oncometabolism” se referă la caracteristicile metabolice care permit celulelor canceroase să se multiplice. 

Află care este stilul alimentar recomandat în afecțiunile maligne și ce suplimente alimentare pot avea rol adjuvant. 

Dieta ketogenică 

Dintre stilurile alimentare studiate, dieta ketogenică s-a dovedit potențial benefică în ceea ce privește managementul bolilor oncologice. Aceasta pare să creeze un mediu nefavorabil pentru celulele tumorale și să crească supraviețuirea pacientului. Cercetările arată că ar putea încetini progresia celor mai multe tipuri de cancer, inclusiv a celor avansate (metastaze) și glioblastomului, dar ar îmbunătăți și răspunsul la tratament (1,2). 

Acest tip de dietă presupune formarea de corpi cetonici, printr-un consum foarte scăzut de carbohidrați (sub 10%), ridicat de grăsimi (70-90%) și normal de proteine (10-20%) (2,3). 

Alimente de evitat (3):

  • Dulciuri, sucuri și alte alimente bogate în zahăr
  • Fructe și smoothie-uri – cu excepția fructelor de pădure și căpșunilor.
  • Cereale, pseudocereale și produse derivate
  • Leguminoase boabe (linte, fasole etc.)
  • Cartofi și rădăcinoase (cum ar fi morcov)
  • Alcool
  • Sosuri din comerț 
  • Produse low-fat
  • Surse de grăsimi nesănătoase (slănină, ulei rafinat)
  • Îndulcitori și produse cu îndulcitori

Alimente recomandate (3):

  • Carne de pasăre 
  • Pește gras și slab
  • Ouă 
  • Legume sărace în carbohidrați (legume verzi, dovlecei, ardei gras etc.)
  • Uleiuri vegetale extravirgine
  • Lapte, iaurt, brânzeturi
  • Nuci și semințe
  • Avocado
  • Uleiuri vegetale extravirgine

Totuși, se recomandă elaborarea, monitorizarea și coordonarea dietei de către un dietetician autorizat cu experiență în bolile oncologice. Este necesar un aport caloric ridicat, pentru a reduce riscul de malnutriție.

Cele mai citite articole

Este important de știut că aceasta nu înlocuiește tratamentul recomandat de medic (chimioterapia, radioterapia sau intervenția chirurgicală).

Suplimente alimentare în cancer

În ceea ce privește suplimentele alimentare pentru afecțiunile oncologice, unele ar putea avea efectele favorabile. Totuși, adesea studiile au rezultate contradictorii, deci trebuie administrate cu precauție și cu acordul medicului. 

Ce produse ar putea fi luate în considerare:

  • Uleiul de pește (acizii grași Omega-3): se asociază cu îmbunătățirea apetitului, creșterea masei slabe și greutății corporale (6). 
  • Aminoacizi esențiali: pierderea masei musculare ar putea fi prevenită cu ajutorul mixturilor de aminoacizi esențiali, bogate în leucină (7). 
  • Ghimbirul: suplimentele cu ghimbir pot fi eficiente în ameliorarea vărsăturilor asociate chimioterapiei (8). Nu sunt indicate, însă, persoanelor cu tulburări de coagulare. 

Suplimentele cu antioxidanți ar putea scădea stresul oxidativ, însă rezultatele studiilor sunt mixte. Este descurajată administrarea acestora în timpul tratamentului chimioterapeutic/radioterapeutic, deoarece îi pot reduce efectele (5). 

În orice caz, este important de reținut că suplimentele alimentare nu înlocuiesc un stil de viață echilibrat și nici tratamentul. 

Gestionarea efectelor adverse ale tratamentului

Chimioterapia în afecțiunile maligne se poate asocia cu greață, dureri gingivale, dificultăți de înghițire și poate crește riscul de infecții (4). Cum le gestionezi:

  • Evită alimentele crude sau menținute în condiții precare de igienă. Spală riguros fructele și legumele. Carnea trebuie bine preparată termic, iar ustensilele de bucătărie trebuie igienizate corect (4).
  • Consumă mese mici și dese (4).
  • Evită alimentele cu mirosuri și arome puternice, care pot declanșa greață.
  • Bea apă regulat pe parcursul zilei (4). 
  • Mănâncă alimentele la temperatura camerei (4).
  • Consumă alimente moi/pasate, pentru a le putea înghiți (4). 

Prin urmare, anumite intervenții dietetice și suplimente alimentare pot fi benefice pentru pacienții cu afecțiuni maligne. Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a trage concluzii. Discută cu medicul oncolog și cu dieteticianul în legătură cu aceste modificări ale stilului de viață. 

Referințe:

  1. Lévesque, Sarah, et al. “Trial Watch: Dietary Interventions for Cancer Therapy.” OncoImmunology, vol. 8, no. 7, 3 Apr. 2019, p. e1591878, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6527263/, 10.1080/2162402x.2019.1591878. Accessed 6 June 2022.
  2. Weber, Daniela D., et al. “Ketogenic Diet in the Treatment of Cancer – Where Do We Stand?” Molecular Metabolism, vol. 33, Mar. 2020, pp. 102–121, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7056920/, 10.1016/j.molmet.2019.06.026. Accessed 6 June 2022.
  3. Mawer, Rudy. “The Ketogenic Diet: A Detailed Beginner’s Guide to Keto.” Healthline, Healthline Media, 22 Oct. 2020, www.healthline.com/nutrition/ketogenic-diet-101. Accessed 6 June 2022.
  4. Geng, Caitlin. “What to Know about Diet and Chemotherapy.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 30 July 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/chemotherapy-diet#managing-eating-problems. Accessed 6 June 2022.
  5. Khurana, Rajneet Kaur, et al. “Administration of Antioxidants in Cancer: Debate of the Decade.” Drug Discovery Today, vol. 23, no. 4, Apr. 2018, pp. 763–770, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1359644617303562?via%3Dihub, 10.1016/j.drudis.2018.01.021. Accessed 6 June 2022.
  6. Muscaritoli, Maurizio, et al. “Espen Practical Guideline: Clinical Nutrition in Cancer.” Clinical Nutrition, vol. 40, no. 5, 2021, pp. 2898–2913., doi:10.1016/j.clnu.2021.02.005. 
  7. Engelen, M.P.K.J., et al. “High Anabolic Potential of Essential Amino Acid Mixtures in Advanced Nonsmall Cell Lung Cancer.” Annals of Oncology, vol. 26, no. 9, Sept. 2015, pp. 1960–1966, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26113648/, 10.1093/annonc/mdv271. Accessed 6 June 2022.
  8. Yekta, Zohreh Parsa, et al. “Ginger as a Miracle against Chemotherapy-Induced Vomiting.” Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research, vol. 17, no. 5, 2012, pp. 325–9, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703071/. Accessed 6 June 2022.

Cele mai citite articole