Diverse

Refreshing space: cum să-ți revitalizezi casa peste weekend

Ultimul an ne-a făcut, pe alocuri, să ne plictisim de casele noastre. Nu le mai găsim magnetice, interesante, captivante, ci le vedem doar ca pe focusul vieții noastre – „acasă” s-a transformat pentru câtva timp în birou, restaurant, grădiniță. Și asta ne-a dus către home fatigue – suntem obosiți de spațiile noastre. 

Nu avem nici timp, nici buget și nici disponibilitate să trecem printr-o amenajare de la 0, așa că arhitecții Octav Roman și Natalia Berezovskaia vin cu idei despre cum putem revitaliza spațiul peste weekend. Ca să ne îndrăgostim din nou de „acasă”.

Fitodesign pentru reîmprospătare

Fitodesignul se referă la încorporarea naturii în casele noastre – prin materiale (lemn, piatră, bambus, bumbac, lână), dar și prin flori și plante verzi. Este, probabil, cel mai ușor mod prin care îți poți readuce la viață spațiul; avem la dispoziție zeci de modele de livinguri în care plantele sunt la ele acasă: de la flori obișnuite în ghiveci și până la plante de care ne-am îndrăgostit în acest an, cum este monstera, plantele oferă un suflu nou spațiului. 

Plantele ne re-echilibrează. Ne energizează și fac la fel și cu spațiul nostru, care nu doar că arată reîmprospătat, însă devine mai viu, mai creativ. Deși pare o schimbare minoră, să cumperi câteva plante cărora să le găsești loc în casa ta este o modalitate sigură de a da un refresh întregului spațiu. 

Alege să aduci natura mai aproape și prin materialele pe care le folosești; înlocuiește lenjeriile de pat cu unele din in sau pânză topită, materiale perfecte pentru vară, care aduc sentimentul de hygge în casa ta. 

Colțul de bine 

Cele mai citite articole

Ia în calcul amenajarea unui colț de tihnă în casa ta, fie că vorbim de un reading corner sau de o zonă în care să îți faci exercițiile de fitness. Separarea zonelor este, după cum am învățat în ultimul an, mai importantă ca niciodată – iar amenajarea unui colț personal, detașat, va fi întocmai ce ai nevoie ca să te reîndrăgostești de casa ta. 

Și nu este un proiect atât de complicat pe cât pare – pentru amenajarea unui colț de citit, nu ai nevoie decât de un fotoliu în culoarea ta preferată. Făcut din materialul tău preferat. Alături, o măsuță de cafea pe care odihnește latte-ul tău favorit și romanul pe care îl citești acum. Vizualizează asta: e suficient pentru a te reconecta la spațiul tău, nu?

Joaca de-a culoarea

Chiar dacă să revopsești toți pereții din casă nu e întocmai un proiect de weekend, ia în calcul să te joci cu accentele de culoare. Dacă schema cromatică actuală din bucătărie este bej-violet, scaunele fiind cele violet, ce-ar fi să le schimbi? Investiția este una minimă, însă rezultatul e de efect maxim – găsești modele de bucatarii bej-roșu, bej-alb, chiar bej-negru și tot ce ai de făcut este să schimbi accentul de culoare. 

Mai simplu de atât este în încăperile monocromatice; dacă livingul tău e alb, poți schimba oricând cuvertura de pe canapea sau pernele în orice culoare vrei, pentru a reîmprospăta spațiul de oricâte ori ai nevoie. 

În final, reconfigurează zona de birou – acolo ai petrecut, cel mai probabil, cel mai mult timp în ultimul an. Este zona care ți-a adus cea mai mare oboseală, așa că are nevoie de o schimbare care trebuie să înceapă cu organizarea, pentru un plus de claritate. O mini amenajare de weekend, deși pare un proiect mic, aduce rezultate desăvârșite: orice schimbare în casă te poate reconecta cu spațiul tău, te poate face să îl îndrăgești din nou. Iar în umbra izolării de anul trecut, știm cu toții cât de important este să te simți cu adevărat bine acasă. 

Cele mai citite articole