Percepția comună este că greutatea excesivă este de cauzată de un metabolism încetinit. Deși metabolismul influențează nevoile energetice ale organismului nostru, există și alți factori controlabili cu impact semnificativ asupra greutății. Haideți să descoperim împreună ce este metabolismul, care sunt factorii care influențează arderile și ce intervenții putem aplica în vederea scăderii ponderale.
Ce este metabolismul?
Organismul uman este o adevărată mașinărie complexă, iar la baza tuturor proceselor ce au loc în corpul nostru stau reacțiile biochimice. Metabolismul reprezintă totalitatea reacțiilor biochimice prin care alimentele sunt procesate pentru a fi transformate în energie.
Metabolismul bazal
Atunci când corpul se află în repaus, acesta are nevoie de o cantitate de energie care să asigure menținerea funcțiilor vitale (respirație, pomparea și circulația sângelui, creșterea celulară și repararea țesuturilor, etc). Numărul de calorii de care organismul are nevoie pentru conservarea funcțiilor de bază în repaus este cunoscut sub numele de rată metabolică bazală.
Factorii care influențează metabolismul bazal sunt:
- Greutatea și compoziția corporală – persoanele mai corpolente sau care au o masă musculară mai mare ard mai multe calorii chiar și în repaus;
- Sexul – în general, bărbații au un procent mai scăzut de grăsime corporală și o masă musculară mai mare, motiv pentru care în repaus vor consuma mai multe calorii comparativ cu femeile;
- Vârsta – pe măsură ce înaintăm în vârstă, masa musculară scade, iar cantitatea de țesut adipos crește, conducând la scăderea necesarului caloric bazal.
Activitatea fizică
Efortul fizic este cel mai variabil factor determinant al necesarului caloric zilnic. Orice tip de activitate fizică va conduce la creșterea consumului de energie proporțional cu intensitatea efortului.
Efectul termogenetic al alimentelor
Procesarea alimentelor implică procese consumatoare de energie precum digestia, absorbția, transportul și stocarea nutrienților. Dintre cele trei categorii de macronutrienți (carbohidrați, lipide, proteine), proteinele au nevoie de cea mai mare cantitate de energie pentru a fi asimilate.
Metabolismul și greutatea
Metabolismul este un proces natural, iar organismul dispune de multiple mecanisme prin care să se adapteze pentru a-și îndeplini nevoile energetice și nutriționale. Există o serie de patologii care încetinesc metabolismul bazal favorizând creșterea greutății, iar cele mai comune dintre acestea sunt hipotiroidismul și sindromul Cushing.
Creșterea greutății corporale este un proces complex în care sunt implicați factori genetici, hormonali și igieno-dietetici ce conduc la dezechilibrele ale ecuației energetice. Practic, greutatea corporală crește atunci când arderile sunt mai mici decât aportul energetic.
Accelerarea arderilor
Rata metabolică bazală nu poate fi modificată cu ușurință însă există o serie de intervenții care se adresează celorlalte componente ale metabolismului.
Creșterea nivelului de activitate fizică
Cu cât ești o persoană mai activă, cu atât vei arde mai multe calorii. Exercițiile aerobice sunt cele mai eficiente pentru arderea caloriilor și includ mersul, alergatul, ciclismul și înotul. Exercițiile de forță contribuie la creșterea masei musculare și la scăderea țesutului gras, conduc la creșterea numărului de calorii consumate. Se recomandă efectuarea zilnică a minim 30 de minute de activitate fizică.
Aportul de proteine
Proteinele au cel mai mare efect termogenetic dintre macronutrienți. În absența contraindicațiilor, o dietă cu un aport crescut de proteine poate conduce la creșterea arderilor.
Ceaiul verde
În ultimii ani, ceaiul verde și produsele pe bază de ceai verde au căpătat o popularitate din ce în ce mai mare printre cei dornici de scăderea în greutate cu efort minim. Studiile efectuate până în prezent au identificat un efect mic asupra greutății corporale, însă consumul de ceai verde se poate dovedi util în asociere cu creșterea nivelului de activitate fizică și modificarea compoziției alimentației.
În concluzie, activitatea fizică și alimentația echilibrată reprezintă cele mai eficiente metode de accelerare a arderilor, iar consumul de ceai verde sau ceai pentru colesterol se poate dovedi o intervenție complementară utilă în procesul de scădere în greutate.