Diverse

Lucruri inedite pe care nu le știați despre istoria tiparului

Tipărirea a devenit un lucru esențial în viața noastră de zi cu zi. Fie că ne referim la bilete, cărți, pliante, cursuri, fotografii, postere și multe alte servicii profesionale de tipărire și multiplicare oferite de companii profesioniste, așa cum este Activ Document, acestea nu vor putea fi niciodată înlocuite definitiv de versiunile online.

Iată câteva dintre cele mai tari și mai interesante fapte despre tipărire și modul în care acestea au schimbat și continuă să ne schimbe lumea.

1.Cea mai mică carte tipărită din lume

Una dintre cărțile incluse în Cartea Recordurilor drept „cea mai mică carte tipărită din lume” este o carte japoneză de 22 de pagini care conține imagini cu florile din cele patru anotimpuri. Poate fi lecturată rapid, dar nu vă sfătuim să faceți acest lucru fără o lupă – dacă nu doriți să vă stricați ochii – deoarece aceasta nu este o carte obișnuită; este cea mai mică carte tipărită din lume, 0,74 x 0,75 mm.

2.Cel mai rapid timbru poștal tipărit

Cele mai citite articole

A fost nevoie de mai puțin de o oră pentru a tipări un timbru poștal în Schaan, Liechtenstein, timp care a inclus inclusiv perioada necesară pentru votarea și aprobarea designului timbrului. Acest timbru avea să fie tipărit ca parte a aniversării a 100 de ani de la tipărirea primului timbru din țară (Liechtenstein).

3.Cel mai mare tiraj inițial pentru o carte de ficțiune

 Când cărțile din seria Harry Potter, semnate de J.K. Rowling, au fost publicate, au devenit mai mult decât doar ficțiune: influența francizei s-a extins dincolo de domeniul literar și a devenit rapid un fenomen. Popularitatea sa este dovedită și de numărul de exemplare tipărite pentru volumul Harry Potter și Talismanele Morții. Cartea a avut un tiraj inițial de 12 milioane de exemplare, ceea ce reprezintă cel mai mare tiraj inițial realizat vreodată.

4.Cel mai mare catalog tipărit

Vă amintiți când cataloagele erau considerate cel mai bun mod de a face cumpărături? Oamenii petreceau ore întregi răsfoind paginile lucioase ale unor cataloage care în România ajungeau abia după anii 90. În 2005, Aviall Services Inc. a lansat un gigant care ar putea rivaliza cu orice catalog. A lansat „Cartea de produse și catalogul Aviall” pe 3 ianuarie 2005. Acesta are 2.656 de pagini, cântărește 3,4 kg și are o grosime de 7,1 cm.

5.Cea mai veche tipografie

Dacă vă gândeați că majoritatea marilor edituri din lume există doar de câteva sute de ani, vă înșelați. Cambridge University Press, cea mai veche tipografie și editură, există din anul 1537, fiind înființată cu banii acordați printr-o cartă regală acordată de infamul Henry VIII în 1534. Această tipografie a funcționat non-stop de când la ea a fost tipărită prima carte, în 1584, tipărind de atunci peste 2.000 de cărți și 150 de reviste pe an în 200 de țări de pe glob.

Cele mai citite articole