Pierderea dinților reprezintă o problemă extrem de comună la nivel global, peste jumătate dintre persoanele trecute de 35 de ani având dentiția incompletă, în urma pierderii unuia sau a mai multor dinți permanenți. După vârsta de 65 de ani, mai mult de unul din zece adulți și-a pierdut complet dinții, conform rapoartelor oficiale ale Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA. În România, datele recente arată că peste o treime dintre oameni și-au pierdut mai mult de un dinte până la vârsta de 40 de ani.
Deși pierderea completă a dentiției a scăzut în ultimele decenii, ca urmare a îmbunătățirii serviciilor medicale stomatologice și a igienei orale, în continuare numărul persoanelor care își pierd dinții și nu se prezintă la medicul dentist, în vederea refacerii danturii, este unul ridicat. Teama de medicul dentist și costurile procedurilor stomatologice reprezintă motivele pentru care oamenii amână sau chiar renunță la ideea de a se prezenta la medic, pentru înlocuirea dinților pierduți.
Cum pot fi înlocuiți dinții pierduți?
Implantul dentar reprezintă cea mai bună soluție pentru înlocuirea dinților pierduți, deoarece oferă o mai bună stabilitate coroanei dentare, înlocuind practic rădăcina naturală a dintelui. Implantul poate ajuta la recăpătarea aspectului normal al danturii și poate menține o bună sănătate orală pe termen lung. În plus, implantul dentar poate ajuta la recăpătarea stimei de sine, care poate fi afectată de pierderea dinților.
Cele mai citite articole
Care este prețul unui implant dentar?
Dacă vă întrebați cat costa un implant dentar, trebuie să știți că prețul este influențat de numeroși factori și nu presupune doar costul implantului propriu-zis, ci și al radiografiei dentare, al bonturilor și a coroanei, la care se adaugă serviciile medicale de reabilitare dentară, efectuate de către medicul stomatolog. De asemenea, anterior procedurii chirurgicale de reconstrucție prin implan dentar, este necesar un tratament endodontic, pentru curățarea canalului dentar. Tocmai din aceste motive, prețul nu poate fi unul standard, iar o estimare precisă nu poate fi realizată decât de către medicul stomatolog.
Implanturi ieftine: ce riscuri există?
Tipul de implant dentar folosit nu este același pentru fiecare pacient, iar anumite caracteristici pot face ca un anumit tip de implant să fie mai potrivit. Sfaturile medicului cu privire la cel mai potrivit implant dentar pentru situația particulară a unui pacient pot face diferența dintre o procedură reușită cu o rată crescută de acceptare a implantului de către organism și o procedură nereușită sau reușită, dar care își pierde stabilitatea într-un termen scurt.
Optarea pentru un tratament ieftin, efectuat de către un medic cu mai puțină experiență practică, poate face ca implantul dentar să fie mai puțin durabil și mai greu de întreținut. De regulă, un implant ieftin are o rată mai redusă de acceptare de către organism, este mai puțin stabil și este mai frecvent o cauză a infecțiilor.