Fibromul uterin este o formațiune tumorală non-canceroasă care se dezvoltă la nivelul uterului. Deși foarte rar devine canceros și de obicei este asimptomatic, fibromul uterin poate avea uneori un impact semnificativ asupra calității vieții unei femei prin simptomele pe care le provoacă.[1] În mod tradițional, pe lângă tratamentul medicamentos folosit pentru gestionarea simptomelor, tratamentul fibromului uterin presupunea intervenții chirurgicale invazive precum miomectomia abdominală (extragerea fibromului prin incizie abdominală) sau chiar histerectomia (extirparea definitivă a uterului). Ca alternativă minim invazivă la astfel de proceduri a apărut însă embolizarea fibromului uterin.[3]
Ce înseamnă embolizarea fibromului uterin?
Embolizarea fibromului uterin este o procedură minim invazivă ce presupune blocarea alimentării cu sânge a fibromului. Acest lucru face ca fibromul să-și micșoreze volumul, ceea ce va duce la o ameliorare treptată a simptomelor.
Embolizarea fibromului uterin este o opțiune de tratament eficientă pentru femeile care nu doresc o histerectomie și are o rată de succes de peste 90% în reducerea simptomelor fibroamelor uterine.
Este important de menționat că această procedură nu este recomandată pentru toate femeile cu fibroame uterine, decizia de tratament urmând a fi luată în funcție de dimensiunea, numărul și localizarea fibroamelor, precum și de starea generală de sănătate a pacientei.[1][2]
Cum se realizează procedura de embolizare a fibromului uterin?
Procedura de embolizare a fibromului uterin implică poziționarea sub control radioscopic a unui cateter în fiecare arteră uterină și injectarea prin acesta a unui material emboligen.
Această acțiune va conduce la devascularizarea nodulului fibromatos, adică la stoparea alimentării cu sânge a fibromului, ceea ce induce ischemia țesutului fibromului, urmată de resorbția treptată a acestuia. Procedura se desfășoară sub anestezie locală și este efectuată de către un medic specializat în radiologie intervențională, adică un specialist în utilizarea radiografiei și a altor metode de imagistică pentru a vizualiza vasele de sânge și pentru a ghida instrumentele medicale minuscule către zona afectată.
După procedura de embolizare, este necesară o perioadă de monitorizare, dar, de regulă, durata de spitalizare este de doar 24 de ore.[1]
Avantajele și dezavantajele embolizării fibromului uterin
Principalul avantaj al acestei proceduri este caracterul său minim invaziv, ce asigură o recuperare mult mai rapidă decât în cazul unei intervenții chirurgicale. Nu este necesară nicio incizie chirurgicală și nu se efectuează anestezie generală. În plus, nu este o procedură lungă, în special dacă ținem cont de cât durează operația de fibrom uterin clasică. O procedură de embolizare a fibromului uterin poate dura între 30 și 90 de minute.[1][2]
De asemenea, statisticile arată că aproape 90% dintre femeile care au ales să trateze fibroamele prin embolizare au observat fie o ameliorare semnificativă a simptomelor, fie dispariția acestora.[1]
În ciuda numeroaselor sale avantaje, embolizarea fibromului uterin nu este recomandată în toate cazurile. Unele situații în care această procedură este contraindicată includ existența unei sarcini viabile, malignitatea uterului sau a colului uterin, fibromul deja infarctat, existența unui fibrom de dimensiuni prea mici sau prea mari, alergia la substanța de contrast sau insuficiența renală severă.
Ține cont, de asemenea, și de faptul că, deși este consideră o procedură sigură, embolizarea presupune anumite riscuri pe care este bine să le cunoști înainte de a lua o decizie.[1]
Embolizarea fibromului uterin este o procedură tot mai apreciată ca metodă minim invazivă de tratare a acestor formațiuni benigne, care uneori pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei femei. Principalul său avantaj este acela că permite tratarea fibroamelor fără a afecta integritatea uterului. Ca orice altă procedură, are anumite contraindicații și riscuri, deși mult mai puține decât cele asociate cu o intervenție chirurgicală invazivă. Pentru mai multe informații despre această procedură, adresează-te unui specialist!
Bibliografie:
- „Uterine Fibroid Treatment”, Radiological Society of North America, 2022, www.radiologyinfo.org/en/info/uterine-fibroid-treatment. Accessed 19 Jan. 2024.
- „Uterine Artery Embolization”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2022, medlineplus.gov/ency/article/007384.htm. Accessed 19 Jan. 2024.
- „Uterine Fibroids – Diagnosis and Treatment”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/diagnosis-treatment/drc-20354294. Accessed 19 Jan. 2024.