În prezent, există o nevoie iminentă de a face o schimbare clară în ceea ce privește protecția mediului. În caz contrar, ne vom îndrepta rapid spre o perioadă incertă, afectată de condiții meteo extreme, resurse naturale limitate, precum și de o penurie produse.
Totuși, există planuri de dezvoltare durabilă, prin care se intenționează obținerea bunăstării locale, naționale și internaționale, atât pentru generațiile actuale, cât și pentru cele viitoare. Având în vedere acest lucru, un număr tot mai mare de companii își doresc să integreze sustenabilitatea în strategia lor de afaceri.
La ce se referă dezvoltarea durabilă?
Sustenabilitatea sau dezvoltarea durabilă este un concept, care face referire la acele proiecte, private sau publice, menite să protejeze mediul înconjurător și să asigure sănătatea și prosperitatea societății.
Pentru companii, dezvoltarea durabilă presupune implementarea unor strategii, ce au ca rol satisfacerea nevoilor afacerii și părților interesate, protejând concomitent resursele. Practicile sustenabile diferă de la o organizație la alta, deoarece au legătură cu obiectivele și valorile organizaționale. Astfel, dezvoltarea durabilă în afaceri poate implica:
- Utilizarea materialelor sustenabile în procesele tehnologice;
- Optimizarea lanțurilor de aprovizionare pentru diminuarea amprentei de carbon;
- Colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor pentru obținerea unor surse regenerabile de energie necesară pentru procesele de producție;
- Sponsorizarea studiilor pentru elevii din comunitatea locală, etc.
Care este rolul dezvoltării sustenabile?
Preocupările față de mediu, legislația strictă și conștientizarea publicului legată de importanța protecției mediului au schimbat perspectivele de dezvoltare ale afacerilor. Este, așadar, primordial ca firmele să rămână eficiente din punct de vedere energetic, precum și din perspectiva resurselor consumate.
Ele pot atinge obiectivele de sustenabilitate printr-o planificare minuțioasă și prin implementarea unor strategii optime. Prin urmare, companiile au responsabilitatea de a rămâne la curent cu cele mai recente modificări legale naționale și internaționale. Din fericire, există operatori autorizați în acest domeniu (cum este Indeco Grup), care susțin logistic și informațional cu tot ceea ce presupune implementarea măsurilor de protecție a mediului.
Pe lângă combaterea efectelor negative ale poluării, pentru companii, sustenabilitatea este calea către succes. Mulți investitori utilizează indicatori de mediu pentru a analiza impactul activității economice desfășurate. În condițiile în care afacerea ta își menține acești indicatori în limitele impuse de legislație, motivația partenerilor să finanțeze dezvoltarea companiei tale va fi mai mare.
Cum se obține dezvoltarea durabilă?
Dezvoltarea durabilă ar trebui privită ca pe o investiție prin prisma faptului că vizează crearea și menținerea condițiilor în care afacerile, oamenii și natura pot coexista în armonie productivă pentru a susține nevoile actuale și viitoare.
Astfel, obținerea dezvoltării durabile vizează mai multe etape:
- Respectarea legislației de mediu – alinierea la prevederile legale privind protecția mediului contribuie la îmbunătățirea performanței de mediu a companiei.
- Gestionarea riscurilor de mediu – adoptând proactiv strategii de rezolvare a problemelor de mediu, companiile contribuie la prevenirea dezastrelor ecologice și chiar a cheltuielilor asociate deteriorării mediului.
- Diminuarea volumului de deșeuri – implementând măsuri de reducere a deșeurilor, agenții economici previn poluarea și elimină riscurile pentru sănătatea și siguranța publicului. Prin gestionarea deseurilor, firmele au posibilitatea de a asigura economia circulară – un model de producție și consum, care implică reciclarea materialelor și produselor existente astfel încât ciclul de viață să fie extins și volumul de deșeuri să fie diminuat.