Oamenii iubesc aurul, inca din cele mai vechi timpuri. Desi difera de cele purtate in antichitate, cand oamenii de rand obisnuiau sa poarte mai mult bijuterii aurite, cele din aur pur gasindu-se doar la oamenii foarte bogati, bijuteriile din aur sunt la fel de apreciate ca atunci. Nu este de mirare ca mai toate culturile antice din intreaga lume au folosit aurul in bijuterii si ornamente pentru a se mandri cu statutul si bogatia lor.
Astazi, aurul este o alegere foarte populara pentru verighete, inele de logodna si alte bijuterii fine.
Caracteristicile aurului
Fiind cel mai maleabil dintre toate metalele pretioase, aurul este o alegere excelenta pentru bijutierii care doresc sa creeze piese cu detalii foarte complicate. In plus, este rezistent la rugina, slefuire si coroziune. Chiar daca se pot identifica drept bijuterii aurite, aurul pur este prea moale pentru a fi utilizat de unul singur, de aceea este amestecat cu argint, cupru si cu putin zinc, pentru a-i conferi rezistenta si durabilitate. Acest lucru intareste produsul final, oferindu-i o durabilitate de cateva zeci de ani.
Karatul, notat cu un numar urmat de “k”, indica puritatea sau cantitatea de aur dintr-o bijuterie. Aurul in stare pura are 24k, insa pentru ca este prea moale, in industria de bijuterii se folosesc mai mult aurul de 18k si aurul de 14k.
Culoarea aurului
Desi este adevarat ca nuanta aurului pur este galbena, bijuteriile sau obiectele din aur au aproape intotdeauna in componenta aliaje. Printre metalele utilizate in aliajele aurului se numara zincul, cuprul, nichelul, fierul, aluminiul, argintul, platina, paladiul si cadmiul.
In general, bijuteriile din aur sunt disponibile in 3 culori: aur galben, aur alb si aur roz.
Ce este aurul galben?
Un amestec de argint, cupru, aur pur si o urma de zinc confera bijuteriilor din aur galben stralucirea bogata. Desi procentele fiecarui metal utilizat pentru a crea aliajul variaza, toate formulele incep cu 75% aur pur pentru aurul de 18k si 58,3% pentru aurul de 14k. Rezultatul da o stralucire clasica, aurie, ceea ce face ca bijuteria sa fie un cadru perfect pentru diamantele de calitate inferioara, cu o nuanta usor galbena.
Daca esti interesat de aurul galben de 14k, care este putin mai bogat in culoare decat aurul galben de 18k, este important sa retii ca intre cele doua nu exista doar diferenta de culoare, ci si de durabilitate si duritate. 18K este mai moale si, prin urmare, tinde sa se zgarie mai usor. 14K este mai dur, facand astfel fata mai usor zgarieturilor.
Ce este aurul alb?
Pentru a oferi bijuteriilor din aur alb culoarea alb-argintiu, aurul pur este amestecat cu nichel sau paladiu si argint. Piesa este apoi placata cu un element extrem de dur numit rodiu. Desi placarea cu rodiu este relativ rezistenta, poate fi necesara o inlocuire ocazionala. Nu este neobisnuit dupa cativa ani sa observi o usoara nuanta de sampanie in bijuteriile din aur alb. Acesta poate fi un semn ca bijuteriile trebuie replacate cu rodiu. Pentru bijuteriile din aur alb se recomanda o curatare de rutina in fiecare an.
Ce este aurul roz?
Nuanta romantica de roz a bijuteriilor din aur roz este creata prin utilizarea unui aliaj de cupru. Cu cat aliajul contine mai mult cupru, cu atat mai intensa va fi nuanta de roz. Aurul roz are aceeasi cantitate de aur pur ca aurul galben sau cel alb. Ceea ce este diferit este raportul dintre celelalte metale care alcatuiesc procentul ramas din amestecul de aliaje. Aurul roz este o alegere frumoasa si unica pentru inelele de logodna si, datorita aspectului sau modern, este foarte popular de cativa ani incoace.