Un avocat de drept familial este absolut necesar atunci cand vine vorba de custodia copilului. Insa, pentru a obtine rezultatele dorite, este important sa inchei o colaborare cu un avocat foarte bine pregatit in acest domeniu. Aceasta arie a legii necesita foarte multe cunostinte, si mai presus de toate, foarte multa experienta.
Exista custodie exclusiva?
Notiunea de custodie exclusiva exista, insa la nivel teoretic si nu in Codul Civil. Asta iti va spune orice Avocat online. Dreptul unuia dintre parinti de a lua orice decizie cu privire la copil este cunoscut in legislatia din Romania ca si autoritate parinteasca. Ca sa fim mai specifici, acel parinte care detine autoritatea parinteasca are dreptul de a o exercita fara sa aiba acordul celuilalt parinte.
Este important de retinut acest aspect daca te confrunti cu o astfel de situatie. Un avocat de drept familial iti va explica mai amanuntit ce anume implica un caz de acest gen. Tocmai de aceea, este mai mult decat esential sa angajezi un profesionist al legii care a mai lucrat pe acest gen de cazuri.
Cine ia decizia acordarii de custodie exclusiva?
In ziua de azi, este foarte cunoscuta optiunea de a divorta la notar, lucru care este foarte avantajos atunci cand vorbim de un cuplu in care ambii parteneri au luat aceeasi decizie si nici nu au nimic de impartit. Insa, atunci cand este vorba de custodia copilului, atunci lucrurile stau total diferit si sunt ceva mai complexe.
Singura autoritate care poate dispune in ceea ce priveste acordarea de custodie exclusiva este judecatorul. Acest lucru presupune un proces destul de indelungat, proces in care trebuie demonstrat foarte clar motivul acestui tip de custodie.
In ce conditii se poate obtine aceasta custodie
Cele mai citite articole
Forma legala standard este custodia comuna. Totusi, exista anumite situatii in care unul dintre parinti doreste custodie exclusiva. Intr-o astfel de situatie, se cere dovedirea faptului ca celalalt parinte il expune pe minor unui mediu ostil. Acest mediu ostil se refera fie la alcoolism, fie la dependenta de droguri la violenta sau la boala psihica. Orice alt motiv care deriva din riscurile pentru copil va conta in luarea unei decizii finale in favoarea unui singur parinte.
Este important de retinut ca intr-o situatie de acest gen, chiar daca se obtine custodia exclusiva, aceasta decizie este reversibila. Se poate incepe un alt proces in care judecatorul sa decida acordarea de custodie comuna. Oricand se poate modifica forma de autoritate parinteasca din exclusiva in comuna si chiar si invers.
Cum se incepe un astfel de proces?
Exista mai multe tipuri de abordari care dau tonul unei actiuni de acest gen. Indiferent de ceea ce isi doresc parintii in ceea ce priveste custodia copilului, acesti pasi trebuie facuti doar sub ghidarea unui avocat specializat in drept familial. In prezent, in mediul online se gasesc tot felul de informatii cu privire la custodia copilului.
Te poti documenta foarte bine de pe internet astfel incat atunci cand te vei intalni cu un potential avocat sa stii ce intrebari sa ii adresezi despre cazul tau. Niciodata, insa, nu lua decizii de unul singur pentru ca acestea te pot duce intr-o directie eronata, directie care nu te va ajuta sa obtii rezultatul dorit. Ia-ti tot timpul de care ai nevoie pentru a analiza foarte bine situatia. Apoi incepe sa cauti avocatul cel mai potrivit pentru nevoile tale.
Fii sincer si deschis cu el si spune-i exact cum stau lucrurile si ce anume iti doresti sa obtii din aceasta colaborare. Profesionalismul, experienta si confidentialitatea sunt elemente importante care stau la baza oricarei colaborari cu un avocat. Asadar, asigura-te ca angajezi un profesionist care va stii cum sa te ajute cu situatia in care te afli.