Atacurile de panică devin tot mai frecvente și pot apărea atât la copii, cât și la vârstnici. Deși pot părea înfricoșătoare și copleșitoare, acestea pot fi depășite. Înțelegerea semnelor și simptomelor unui atac de panică poate fi primul pas către gestionarea lor eficientă.
În acest articol, vei descoperi cum să recunoști un atac de panică și, mai important, ce măsuri să iei pentru a-ți recăpăta echilibrul emoțional. Citește și fii pregătit să treci cu succes peste atacurile de panică.
Ce este un atac de panică?
Un atac de panică este o manifestare bruscă și intensă de anxietate. Acesta este însoțit de simptome fizice și emoționale intense, care afectează semnificativ efectuarea activităților zilnice. Persoanele care prezintă atacuri de panică pot avea senzația că pierd controlul sau că sunt în pericol iminent, chiar dacă nu există nicio amenințare reală. Pot exista și situații când simptomele atacului de panică sunt confundate cu manifestările unor afecțiuni severe, precum infarctul miocardic.
Fiecare persoană care dezvoltă atacuri de panica poate prezenta un tablou specific. Chiar și așa, există anumite semne și simptome comune, printre care se află:
- senzația de lipsă de aer (senzația de sufocare);
- tahipnee (respirații rapide și superficiale);
- tahicardie (creșterea ritmului cardiac);
- palpitații;
- tremur;
- transpirație excesivă;
- senzație de leșin;
- durere abdominală;
- stare de greață;
- parestezii (furnicături);
- tinitus (țiuit în urechi)
- derealizare (sentimentul irealității);
- depersonalizare (detașarea de sine).
Ce trebuie să faci în timpul unui atac de panică?
Manifestările unui atac de panică creează un disconfort profund. De aceea, este important să acționezi cât mai rapid prin diferite tehnici prin care să te relaxezi. Poți aborda mai multe tipuri de exerciții, în funcție de ce se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Pentru a ști cum să aplici corect exercițiile, a determina cauza atacurilor de panică și a evita apariția acestora, mergi la un cabinet psiholog Bucuresti. Aici, vei găsi soluții optime și personalizate, de la specialiști în domeniu.
Exerciții de respirație
Există mai multe variante de exerciții care se concentrează pe respirație. Scopul lor este de a calma sistemul nervos, a reduce frecvența respirațiilor și ritmul cardiac. Un exercițiu simplu pe care îl poți efectua în orice moment constă în:
- inspir timp de 4 secunde;
- menținerea aerului pentru 4 secunde;
- expir timp de 4 secunde;
- așteptarea a încă 4 secunde, urmată de reluarea ciclului de respirație.
Tehnica presupune efectuarea a cel puțin 3 cicluri de respirație.
Tehnici de relaxare
Aceste tehnici contribuie la reducerea tensiunii musculare și la inducerea unei stări de relaxare. Pot fi efectuate oricând, în orice moment al zilei. O tehnică des utilizată este relaxarea musculară progresivă. Aceasta presupune contracția și ulterior, relaxarea fiecărei grupe musculare.
Exerciții de imagerie dirijată
Astfel de exerciții te ajută să te focalizezi pe ceva frumos, care îți creează plăcere. În acest mod, atenția acordată simptomelor atacului de panică se diminuează. Poți alege să te gândești la un loc din natură, la animăluțul preferat sau la orice situație care te face să te simți bine. Poți stabili în cabinet, împreună cu psihologul, cea mai bună variantă a exercițiului pentru tine.
Focalizarea pe prezent
Focalizarea are rolul de a te conecta cu realitatea. Tehnica presupune concentrarea atenției asupra locului în care te afli, obiectelor din jurul tău, sunetelor pe care le auzi.
Atacurile de panică sunt situații care creează disconfort profund, dar care pot fi gestionate eficient prin tehnici specifice. Mergi la un psiholog și află de ce te confrunți cu atacurile de panică și cum le poți depăși cu succes.
Sursa foto: Freepik