Sanatate

Cum sa il faci pe copil sa manance si alimente sanatoase?

O alimentatie corecta si echilibrata are un rol foarte important pentru mentinerea sanatatii intregului organism. Dar cand vine vorba despre alimentatia copiilor, parintii pot intampina o multime de obstacole si greutati in a-i convinge sa consume si alimente sanatoase. 

Prin urmare, acestia trebuie sa gaseasca sau sa inventeze tot felul de jocuri sau solutii pentru a-i convinge sa manance sanatos. Totusi, exista o cateva aspecte de care acestia pot tine cont pentru a putea adapta alimentatia sanatoasa la copii

Intreaga familie trebuie sa adopte o alimentatie sanatoasa 

Este foarte bine cunoscut ca cei mici imita si preiau comportamentul pe care il vad la cele mai importante persoane din viata lor, parintii. De aceea, va fi foarte dificil de convins un copil, chiar si unul mic, sa manace alimente sanatoase, cum sunt fructele si legumele, de exemplu, daca ceilalti membrii ai familiei nu consuma astfel de alimente. 

Astfel ca este necesar ca intreaga familie sa adopte o alimentatie sanatoasa si, daca este posibil, acelasi fel de mancare sa fie gatit pentru toti membrii familiei. Intr-o astfel de situatie, copiii pot accepta mult mai usor alimente noi si sanatoase. 

Varietatea este esentiala 

De asemenea, este necesar sa existe un meniu variat, realizat cu alimente sanatoase si diferite. Este important sa existe permanent in casa fructe si legume proaspete, mai ales din cele preferate de copii. In plus, parintii pot incerca, din cand in cand, si introducerea unor alimente noi, fie prin integrarea lor in diferite feluri de mancare, fie pentru a se consuma ca atare. In acest fel, copiii isi pot arata interesul si preferintele pentru anumite alimente, precum si dezinteresul pentru altele. 

Participarea copiilor la pregatirea mancarii poate ajuta

Cei care vor sa ii convinga pe cei mici sa consume si alte tipuri de alimente sanatoase, care fie sunt noi pentru copii, fie nu ii atrag dintr-un motiv sau altul, pot incerca sa ii implice in procesul de pregatire a acestora.

Oferirea anumitor responsabilitati in ceea ce priveste pregatirea mancarii, care sa nu fie periculoase pentru copii, ii poate face pe acestia mai interesati a guste si chiar sa consume un anumit fel de mancare. Totodata, aceasta le ofera si un plus in ceea ce priveste increderea si stima de sine. 

Dulciurile nu trebuie excluse complet

Toti copiii iubesc dulciurile, iar acest lucru nu trebuie sa fie unul negativ. Pentru a elimina pericolul asociat acestui aliment, cauzate in special de continutul mare de zahar, parintii pot alege variante mai sanatoase, dar la fel de bune, cum ar fi, de exemplu, un gem de aronia care nu contine zahar, conservanti sau coloranti. 

Acesta poate fi consumat ca atare sau impreuna cu alte deserturi realizate acasa, cum ar fi clatite sau vafe. Iar numeroasele beneficii pe care acest fruct le are reprezinta un alt motiv pentru care ar trebui sa fie inclus atat in alimentatia copilului, cat si a intregii familii. 

Prin urmare, nu este chiar atat de dificila convingerea unui copil sa consume alimente sanatoase, daca exemplul pe care il are in parintii sai respecta principiile alimentatiei sanatoase.