Orice companie care isi doreste sa evoluze are in plan numeroase proiecte, pentru care este nevoie de un management eficient astfel incat sa se obtina rezultatele dorite. Managerierea proiectelor nu se poate baza pe improvizatie, ci aceasta trebuie realizata metodic.
In vederea atingerii acestor obiective, managerul de proiect trebuie sa foloseasca diferite abordari pentru a putea gestiona in primul rand activitatea echipei. Prin urmare, cunoasterea metodologiei Agile pentru a putea fi pusa in practica va fi un pas in plus pentru succesul unui proiect.
In ce consta metodologia Agile?
Principalul obiectiv al oricarui proiect este acela de a crea un produs, proces in care companiile tin cont, de obicei, de nevoile clientului numai la inceputul proiectului, ceea face sa fie mai putin flexibile atunci cand apare o schimbare. In schimb, metodologia Agile pune in centrul dezvoltarii proiectului tocmai clientul si, implicit, nevoile acestuia.
Principiul de baza la metodologii Agile se bazeaza pe ipoteza ca planificarea si specificarea unui produs in detaliu inainte de a-l dezvolta este dezavantajoasa, deoarece pot aparea evenimente neprevazute, care vor pune sub semnul intrebarii intreaga planificare. Altfel spus, prin metoda Agile se urmareste atingerea unor obiective pe termen scurt, cursul proiectului fiind stabilit ulteriori, dupa atingerea obiectivelor respective, in functie de situatia curenta.
Cum poate fi obtinuta o certificare Agile?
Prin urmare, cei care au nevoie de o certificare Agile sunt managerii de proiect, in primul rand, dar si directorilor si liderilor unei companii. De asemenea, o astfel de certificare detinuta de o persoana aflata in cautarea unui loc de munca ii va asigura obtinerea cu usurinta a postului dorit.
Cei care isi doresc sa obtina o certificare Agile trebuie sa urmeze cursurile unei institutii sau organizatii specializate in acest domeniu, cursuri in urma carora vor fi dobandite informatii despre cum ar trebui sa se desfasoare managementul de proiect intr-o companie, ce este metodologia Agile si cum poate fi aceasta implementata, precum si ce beneficii poate aduce detinerea unei astfel de certificari.
In concluzie, nu este dificil de obtinut o certificare in metodologia Agile, mai ales daca se doreste evolutia si perfectionarea profesionala.