Sanatate

Ce trebuie să ştii despre fructele de aronia şi ce produse să consumi din aceste fructe pentru a-ţi întări sistemul imunitar?

Aronia este unul din cele mai populare fructe pe piaţa din România şi din străinătate, având efecte mai mult decât benefice asupra stării de sănătate a consumatorilor. Aronia este un arbust intrat de puţin timp în cultură, în dietă şi chiar în stilul de viaţă a românilor, fiind din ce în ce mai cunoscute pentru proprietăţile imunostimulatoare şi, de ce nu, vindecătoare pe care le are. Aronia este un arbust înrudit cu mărul şi căpşunile, care face fructe negre sau roşii şi care pot fi valorificate prin diferite produse.

Ce este aronia? Unde se cultivă? Ce proprietăţi au bobitele acestui fruct?

Aronia este un arbust foarte puţin pretenţios, care poate fi cultivat oriunde şi care rezistă până la valori de -30 de grade Celsius. Aronia creşte până la altitudinea de 1200 de metri şi în România există plantaţii extinse bio cu aceşti arbuşti, care sunt valorificate în mod corespunzător prin produsele puse pe piaţă.

Aronia se cultivă în sol umed, se întreţine în mod corespunzător de către cei responsabili şi va rodi în al treilea an de la plantare, având o durată de viaţă de circa 2 decenii. Arbustul este uşor de recunoscut, fiind cunoscut popular sub denumirea de scoruş negru, fructele fiind adevărate izvoare de nutrienţi şi de vitamine. Deşi au un gust astringent şi uşor amar, dacă sunt consumate în stare proaspătă, fructele sunt preparate sub formă de gem sau de sirop fără îndulcitori şi cu un gust mai dulceag şi mai plăcut.

Bobitele de aronia conţin:

·                 antioxidanţi;

·                 vitaminele C, A, K, E, Q , P;

·                 magneziu, fier, mangan, calciu, zinc, potasiu.

Produsele pe bază de aronia ajuta la:

·                 pierderea în greutate şi detoxifierea organismului;

·                 prevenirea creşterii bruşte a glicemiei, fiind indicate şi diabeticilor;

·                 îmbunătăţirea sănătăţii sistemului cardiovascular şi reglarea tensiunii arteriale;

Cele mai citite articole

·                 prevenirea cancerului;

·                 stimularea sistemului imunitar;

·                 oprirea proceselor inflamatorii;

·                 îmbunătăţirea funcţiei cognitive şi a acuităţii vizuale;

·                 stimularea funcţiilor digestive;

·                 întărirea sistemului imunitar.

De ce este importantă întărirea sistemului imunitar

Una din cele mai importante preocupări ale adulţilor, atât pentru propria lor sănătate, cât şi pentru sănătatea celor mici este legată de întărirea sistemului imunitar. Printre cele mai importante “reţete” cunoscute din străbuni pentru întărirea sistemului imunitar se numără:

·                 miere cu lămâie – proprietăţile mierii combinate cu vitamina C conţinută din lămâie sunt ideale pentru întărirea sistemului imunitar;

·                 miere cu catina – catina este unul din fructele cele mai bogate în vitamina C şi în combinaţie cu miere, va aduce un “boost” de sănătate şi imunitate organismului;

·                 ceaiul de echinaceea cu miere şi lămâie – acest “leac” este considerat de majoritatea specialiştilor eficient în stimularea imunităţii şi în creşterea capacităţii de apărare a organismului împotriva infecţiilor;

·                 ghimbir ras cu miere şi lămâie – un excelent imunostimulator care poate fi consumat de persoanele care nu au probleme cu stomacul;

·                 produse pe bază de aronia – fructele de aronia pot fi consumate crude, uscate, în gem, sirop sau sub alte forme şi au proprietăţi imunostimulatoare excelente.

Cele mai citite articole