Recuperarea creantelor este pur si simplu activitatea de urmarire a platilor din datorii generate de persoane fizice sau de firme. Cele mai importante creante pot fi recuperate de agentii de colectare care pot actiona ca colectori sau agenti din partea creditorilor pentru a incasa datorii in schimbul unei taxe sau a unui procent din suma totala datorata de debitor.
Companiile de colectare a creantelor sunt de diferite tipuri. Cel mai frecvente sunt terte parti, companii care nu au legatura cu creditorii, fie ei firme sau persoane fizice. Aceste companii de recuperarea creantelor, asa cum este Kruk Romania, sunt contactate de catre persoane fizice sau firme pentru a incasa datorii in numele lor contra cost sau in baza unui procent.
Istoria recuperarii de datorii este una extrem de veche, care a aparut imediat ce au fost inventati banii. Datoriile au aparut insa chiar inainte de acest lucru, adica, de pe vremea cand a inceput sa se practice trocul. Cand banii au inceput sa circule, babilonienii au fost primii care au emis legi stricte cu privire la rambursarea datoriilor si la protectia datornicilor.
Cele mai citite articole
In timpul imperiilor aramaice, arabe si romane, teritoriile lor au fost acoperite de colectionari de impozite care actionau si ca recuperatori de datorii. In Anglia medievala, colectionarii de impozite si de datorii lucrau pe cont propriu. Acestia activau si ca functionari legali care lucrau pentru un executor judecatoresc, la randul sau un colector de datorii.
In timpul Marii Crize Economice din Statele Unite, in perioada 1930, motivul pentru care multe companii si institutii financiare s-au inchis sau au intrat in faliment a fost din cauza dependentei de cei care le recuperau datoriile restante. In mod natural, acest lucru a capatat un aspect negativ care a provocat Marea Criza Economica.
Astazi, in epoca moderna a tehnologiei, recuperarea creantelor a devenit mai usoara si poate fi mai bine monitorizata. Primii recuperatori sunt filiale sau departamente directe ale companiei care detine datoria initiala.
Totodata, exista companii de sine statatoare care se ocupa cu recuperarea datoriilor. De exemplu, o astfel de companie poate cumpara de la banci un pachet de credite neperformante, apoi se indreapta impotriva debitorului pentru a recupera creanta. De multe ori aceste credite sunt vandute la aproximativ 10% din valoarea lor. Ulterior, respectiva companie contacteaza debitorul bancii si cauta solutii pentru ca acesta sa achite ratele restante. Se apeleaza la esalonarea datoriilor si la modalitati de rambursare care sa convina si debitorului. In sens contrar, daca debitorul refuza sa achite suma restanta, se apeleaza la trimiterea in judecata si chiar executare silita.