Sanatate

Ce spune strungăreaţa despre tine? Cum poţi rezolva această problemă?

Nu de puţine ori, pacienţii se prezintă la medicul dentist pentru a-l ruga să găsească o metodă de tratament adecvată pentru problema estetică ce le da atât de multe bătăi de cap, problemă ce poartă numele de diastema. Strungareata aşa cum este numită popular, este un semn distinctiv, o anomalie dentară ce poate determină apariţia diferitelor probleme la nivelul sănătăţii bucale şi la nivelul esteticii. Consecinţele strungăreţei asupra sănătăţii orale a pacienţilor nu sunt grave, dar acest aspect de multe ori îi face pe pacienţi să se diferenţieze uşor de celelalte persoane.

Pentru unii pacienţi, însă, strungăreaţa poate fi un adevărat coşmar care îi împiedică să poată zâmbi larg. Aşadar, detaliile de ordin estetic sunt pregnante în acest caz. Există, din fericire, soluţii pentru corectarea acestui aspect, mai ales în contextul dezvoltării continue a stomatologiei estetice. 

Ce este strungăreaţa şi cum se corectează?

Strungăreaţa sau diastema reprezintă spaţiul dintre dinţii frontali. În cazul unor pacienţi, strungăreaţa este considerată o amprentă estetică a unei persoane, chiar şi vedetele îşi păstrează această caracteristică ce oferă unicitate. La copii, strungăreaţa face parte din procesul de schimbare a dinţilor şi se corectează de la sine, o dată cu dezvoltarea danturii permanente. 

La adulţi, aceasta spaţiere interdentara, fie că este în partea de sus sau de jos a danturii, nu poate fi corectată decât cu ajutorul unui medic. Strungăreaţa nu este o problemă medicală astfel încât să fie tratată, ci este mai degrabă o problemă estetică. Medicul ortodont poate să corecteze această “problemă” pe care mulţi o consideră că fiind neplăcută din punct de vedere estetic. Se poate corecta prin purtarea unui aparat dentar, pentru apropierea dinţilor, dar mai poate fi rezolvată şi la dentist, unde se poate face o punte dentară sau, de ce nu, poate fi acoperită de faţete dentare. Cât despre bucata de gingie care se numeşte sept fibros şi pare să se continue dinspre arcadă, aceasta poate fi îndepărtată prin operaţie cu anestezie locală, prin care se elimină aceasta excescenta.

Deşi unii consideră strugareata un semn al senzualităţii, aceasta este o anomalie dento maxilara, pentru că dinţii nu sunt dispuşi corespunzător pe arcada maxilarului. Este bine că părinţii copiilor care încă nu au împlinit vârsta de 9-10 ani să nu se sperie în cazul în care copiii se confruntă cu această problemă pentru că poate dispărea în momentul în care se schimbă dantura de lapte cu cea permanentă.

Când devine strungăreaţa o problemă?

Strungăreaţa de regulă nu pune probleme pacienţilor, altele decât problemele de ordin estetic. Fiind întâlnită atât în rândul adulţilor, cât şi copiilor, strungăreaţa poate uneori să influenţeze pronunţarea unor litere şi debitul verbal, iar uneori poate afecta şi masticaţia. Aceste caracteristici sunt neplăcute din punct de vedere social şi al sănătăţii.

De aceea, pacienţii care consideră că strungăreaţa le afectează viaţa, pot lua o decizie importantă în acest sens şi se pot prezenta la un cabinet stomatologic pentru a rezolva această problemă prin metodele puse la dispoziţie.