Gingivita este o afecțiune care afectează din ce în ce mai mult populația adultă, dar și populația tânără și care este determinată în principal de igiena orală deficitară. Primul și cel mai important simptom demn de luat în considerare în apariția gingivitei este sângerarea gingivală, retracția gingiilor, respirația urât mirositoare, ajungând până la pierderea dinților.
Primul firicel de sânge observat în chiuvetă atunci când pacienții scuipă pasta de dinți și se clătesc în gură trebuie să îi trimită la medicul stomatolog și să nu fie ignorat.
Ce cauzează sângerările gingivale și cum pot fi oprite
Sângerări gingivale primul simptom al gingivitei sunt cauzate de placa bacteriană, acea peliculă de bacterii care se acumulează în permanență în jurul și între dinți, care dacă nu este îndepărtată poate irita gingiile care se înroșesc, se inflamează și sângerează.
Exista și alte cauze posibile ale sângerări gingivale precum:
· periajul prea intens, prea frecvent;
· schimbarea periuței de dinți;
· modificarea rutinei de folosire a aței dentare;
· administrarea unor medicamente.
În ceea ce privește oprirea sângerărilor gingivale, acestea ar trebui oprite în acord cu recomandările medicului specialist. Indiferent de opiniile pacienților cu privire la cauzele sângerărilor gingivale, aceștia ar trebui să consulte medicul specialist de urgență deoarece numai specialistul poate analiza simptomele și poate recomanda cel mai potrivit tratament al sângerărilor gingivale.
Pentru a opri sângerările gingivale, este necesar ca pacienții să:
· își periezi dinții de două ori pe zi timp de două minute folosind o pastă de dinți specială și o periuță foarte moale;
· folosească o periuță de dinți manuală sau electrică cu cap mic și cu peri mo;
· folosească zilnic apă de gură care să confere protecția zilnică gingiilor;
· folosească zilnic ață dentară sau periuțe interdentare precum și duș bucal pentru a înlătura placa bacteriană din zonele greu accesibile inclusiv între dinți;
· meargă în mod regulat la medicul stomatolog și să nu omită în programarea anuală sau bianuală de detartraj.
Mituri despre gingivita
Cele mai des întâlnite și răspândite mituri despre gingivită în rândul pacienților unui cabinet stomatologic sunt:
· Gingivita nu este o afecțiune atât de des întâlnită ca parodontoza.
Aceasta este o afirmație total falsă deoarece mai mult de jumătate din adulții cu vârsta de peste 30 de ani suferă de o formă sau alta a bolii parodontale și a gingivitei.
· Gingivita nu apare în lipsa cariilor.
Absența cariilor nu asigură și absența bolii gingivale sau parodontale deoarece această afecțiune nu evoluează cu durere și cu simptome evidente fiind denumită și boala dinților frumoși.
· Gingivita este echivalentă cu pierderea tuturor dinților.
Acest lucru este fals deoarece nu este obligatoriu ca pacienții care suferă de gingivită să își piardă și dinții. Cu un periaj corect și folosirea mijloacelor suplimentare de igienă și prin realizarea unor controale periodice la medicul stomatolog se poate stopa evoluția bolii.
· Gingivita în sarcina este normală.
Deși este adevărat că unele femei însărcinate dezvoltă gingivită, nu înseamnă că toate femeile însărcinate trebuie să se confrunte cu sângerarea gingivală în sarcină, de aceea este necesar ca la primele simptome, femeile însărcinate să facă o vizită la medicul specialist care le va îndruma către un tratament de prevenție în acest sens.
· Respirația urât mirositoare este un indicator al gingivitei.
Deși este un simptom al gingivitei, respirația urât mirositoare nu este indicatorul cel mai important în diagnosticarea afecțiunilor gingivale.
· Diabeticii dezvoltă automat afecțiunea gingivală și parodontală.
Acesta este un alt mit al pacienților care susțin că dacă au diabet, vor sufer și de gingivită. Acest lucru este total fals, dar pacienții care suferă de diabet trebuie să acorde mai multă atenție igienei orale.