Daca obisnuiesti sa mergi la nunti si cel mai probabil o faci, ai observat cu siguranta micile cadouri de pe mese. Aceste mici cadouri sunt atat de variate si de interesante, incat daca le pastrezi iti vor aminti de fiecare eveniment la care ai fost.
Piata de marturii nunta ( așa cum se numesc cadourile ) este din ce in ce mai complexa si mai interesanta, optiunile fiind, practic, nelimitate. Ai crede ca este o piata moderna si ca obiceiul marturiei este unul aparut recent. De fapt, dateaza de sute de ani si are o semnificatie foarte puternica.
Ce semnifica marturia de nunta?
Este adevarat ca traditia marturiilor de nunta nu a a aparut la noi, ci ceva mai la vest. Prima tara in care nuntasii primeau un mic cadou dupa fiecare eveniment la care participau a fost Franta. In secolul XIV-XV, francezii obisnuiau sa ofere mici bomboniere umplute cu dulciuri, in semn de multumire pentru participare.
Obiceiul a fost preluat si de alte tari si a inceput sa capete diverse noi semnificatii. In Italia, spre exemplu, familiile mirilor schimbau daruri dulci, care aveau intotdeauna numar fix: 5. Acestea reprezentau urarile pentru proaspetii casatoriei: fertilitate, sanatate, fericire, longevitate si bunastare.
Pentru ca era secolul XV iar zaharul era un aliment de lux, obiceiul de a oferi marturii era insusit doar de familiile bogate.
In Romania, o varianta proprie a marturiilor a fost cea a cocardelor prinse in pieptul fiecarui invitat.
Cele mai citite articole
Astazi, semnificatia initiala a marturiilor a ramas, oferindu-se inca borcanase cu miere sau diverse dulciuri. Nu se ofera doar atat insa. Foarte multi miri aleg sa ofere diverse obiecte ce pot fi pastrate pe termen lung, cum ar fi mici rame foto, figurine, desfacatoare de bere sau de vin, etc.
Cum alegi si cum oferi o marturie de nunta moderna?
Daca vrei o marturie de nunta perfecta, trebuie sa o alegi alaturi de persoana cu care te vei casatori si sa ii dai o semnificatie. Marturia trebuie sa va reprezinte, asadar, adaugarea unui mic detaliu personal este obligatorie.
Poti gandi marturii pe care sa le faci manual, deoarece sunt cele mai apreciate sau daca nu ai inspiratie sau pur si simplu ideea de a munci ore intregi la crearea marturiilor nu te atrage, poti apela la firme specializate care personalizeaza mici obiecte, transformandu-le in cadouri unice si interesante.
Desi la foarte multe nunti marturiile sunt lasate, pur si simplu, pe masa unde va sta invitatul de-a lungul evenimentului, traditiile si obiceiurile romanesti spun ca marturia trebuie sa fie oferita dupa terminarea slujbei, inainte de iesirea tuturor nuntasilor din biserica.
Multi miri aleg sa ofere marturiile la plecarea de la eveniment, deoarece acestea pot fi insotite si de o mica discutie si de multumire pentru participare.
Marturiile de nunta sunt obiecte mici, de cele mai multe ori foarte accesibile, care au insa o semnificatie mare. Trebuie sa le acorzi, asadar, atentia cuvenita.