Sanatate

Ce faci pentru o memorie mai bună?

Memoria este un aspect esențial al vieții noastre, dar pe măsură ce înaintăm în viață, funcțiile cognitive se pot deteriora. Trăim într-o lume caracterziată de stres și grabă, în care o multitudine de factori afectează funcția memoriei.

Cu toate că ni se spune adesea că odihna este soluția, ea rareori funcționează independent. Întâlnită frecvent în rândul adulților și adolescenților, epuizarea mentală creează dificultăți în ceea ce privește puterea de concentrare, capacitatea de memorare și chiar desfășurarea activităților zilnice.

Totuși, există câteva soluții naturale pe care le poți utiliza pentru a-ți îmbunătăți memoria. Iată care sunt acestea:

  1. Alimentația sănătoasă

Consumul de alimente nutritive (fructe, legume, cereale, etc) este esențial pentru sănătatea corpului și minții tale. Aceste elemente contribuie la îmbunătățirea stării de spirit, funcției de concentrare și memoriei. 

De exemplu, include în alimentația ta afine sau fructe bogate în antioxidanți. Ele au rolul de a combate efectele stresului oxidativ, de a îmbunătăți fluxul sanguin mai ales în regiunile creierului corelate cu funcția de memorie. Totodată, carnea de pește (somon, sardine, hering) este recunoscută pentru proprietățile sale de îmbunătățire a memoriei, mai ales datorită cantității ridicate de de acizi grași omega-3. Nucile sunt un alt aliment necesar în sporirea funcției cognitive.

  1. Uleiurile esențiale

Caracterizate de beneficii surprinzătoare pentru memorie și sănătatea organismului tău, există o serie de uleiuri esentiale (lavandă, lămâie, rozmarin, etc) care sporesc capacitatea de concentrare, elimină gândurile negative, relaxează mintea și sufletul sau stimulează starea de spirit.

Distribuirea de uleiuri esențiale fie pentru împrospătarea aerului din casă, fie aplicarea lor pe piele permit îmbunătățirea memoriei rapid și în siguranță. Odată cu inhalarea, aromele plăcute de lavandă, tămâie sau lămâie trec în sistemul limbic al creierului, îmbogățind memoria și funcțiile cognitive.

  1. Exercițiile fizice efectuate constant

Cercetările au arătat că exercițiile fizice regulate și menținerea unei greutăți optime pot diminua riscurile asociate declinului cognitiv. 

  1. Meditație și mindfulness

Există numeroase studii care demonstrează legătura strânsă dintre meditație și memoria pe termen lung sau memoria de lucru, mai ales prin prisma faptului că îndepărtează factorii care afectează negativ creierul.

Izolează-te departe de factorii perturbatori, pune o melodie ambientală relaxantă, aplică câteva picături de ulei esential de tamaie în difuzor și lasă-ți mintea să se elibereze de gânduri. Acest ulei esențial este recunoscut pentru caracteristicile sale purificatoare și eficiente în vindecarea trupului, a sufletului și a minții. De asemenea, el poate spori imunitatea, îmbunătăți memoria, reduce durerea și inflamația.

Practicarea meditației mindfulness timp de cel puțin 10 minute pe zi sporește concentrarea și memoria. Astfel, memoria va deveni mai eficientă. 

  1. Hidratarea

Hidratarea adecvată este o soluție pentru mai multe funcții ale organismului, inclusiv funcția de memorare a creierului. De aceea, nu uita să consumi cât mai multe tipuri de lichide (apă filtrată, supe, sucuri și smoothie-uri naturale, ceaiuri, etc).

Surse: www.uleiuriesentiale.ro
https://www.discovermagazine.com/mind/5-natural-ways-you-can-improve-your-memory
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320392