A trecut demult timpul când covoarele erau agățate pe pereți și acopereau cu ele podelele din apartamentele comuniste. Covorul mai este încă popular astăzi, dar poziționat în centrul camerei de zi, pe podea.
Desigur, se poate decora holul cu două sau chiar trei covoare mai mici pentru a evidenția mai multe zone funcționale diferite, cel mai bine cu niște modele de covoare reversibile ce oferă posibilitatea de a modifica după o vreme aspectul din acel spațiu.
Cum să alegem un covor pentru camera de zi?
După mărime, covoarele din sufragerie se împart în trei categorii principale:
- Mici: covoare care au o suprafață de 3 metri pătrați. Dimensiuni de bază: 0,6 x 1,1 metri; 0,8 x 1,5 metri; 1 x 2 metri; 1,5 x 2 metri.
- Medii: covoare care au o suprafață de 3 – 6 metri pătrați. Dimensiuni de bază: 2 x 3 metri, 1,5 x 2,05 metri.
- Mari: covoare cu o suprafață de 6 metri pătrați sau chiar mai mult. Dimensiuni de bază: 2 x 3,5 metri; 2 x 4 metri; 2,5 x 4 metri; 3 x 4 metri; 3 x 5 metri.
Covoare pentru living din materiale naturale
Din cele mai vechi timpuri, lâna și mătasea, bumbacul și iuta, au fost folosite pentru producerea diferitelor tipuri de covoare. În prezent, pe lângă aceste materiale au apărut și alte materii prime artificiale precum polipropilena, nailonul, viscoza etc.
- Covoarele pentru living de lână
Covoarele din lână sunt clasice și destul de scumpe. Ele sunt realizate în mod tradițional din lână fină, durabilă și plăcută la atingere. Un astfel de covor se caracterizează prin proprietăți ignifuge, prin urmare, nu contribuie la răspândirea focului. Arată nobiliar și deși costă mult, poate fi folosit fără probleme dacă este bine întreținut multe decenii după achiziția sa.
Dezavantajele covoarelor de lână includ contaminarea rapidă a acestora, care necesită o curățare frecventă,fiind expuse mucegaiului și moliilor. Cu toate acestea, producătorii moderni au rezolvat deja aceste neajunsuri proverbiale prin impregnarea fibrelor de lână cu substanțe speciale.
Fibrele de lână absorb coloranții mai greu decât omologii lor sintetici, astfel încât nuanțele lor sunt mai pale. Cu toate acestea, vopseaua aproape nu se estompează, deci va rămâne stabilă pe un covor de lână peste 10 ani, în timp ce pe un covor realizat din fibre sintetice se va estompa în doar câțiva ani.
- Covoarele pentru living din mătase
Un alt material natural din care poate fi realizat un frumos covor pe podeaua sufrageriei este mătasea. Covorul de mătase are la bază fibre naturale, care sunt create de viermii de mătase ce se hrănesc cu frunze de dud.
Covoarele din mătase sunt cu mult mai scumpe decât covoarele din lână, dar proprietățile lor compensează din plin banii cheltuiți pentru ele. În primul rând, aceste covoare sunt extrem de durabile și, în al doilea rând, arată foarte frumos datorită luciului unic al firelor din care sunt țesutei și sunt foarte plăcute din punct de vedere tactil.
Firele de mătase naturală sunt deopotrivă puternice și flexibile, motiv pentru care este posibilă modele fabuloase, detaliate, deoarece este foarte subțire. Ca neajunsuri, covoarele din mătase pentru living se decolorează dacă sunt expuse prelungit la lumina directă a soarelui sau dacă sunt spălate incorect.
- Covoare pentru living din bumbac
Covoarele moderne de living din bumbac natural se caracterizează printr-o conductivitate termică ridicată. Bumbacul absoarbe bine umezeala și este, de asemenea, capabil de permeabilitate la aer.
Covoarele de acest tip sunt ideale pentru persoanele care suferă de alergii și, de asemenea, sunt ușor de curățat. Un covor de bumbac este considerat accesibil chiar și din punct de vedere al prețului de achiziție. Printre dezavantajele covoarelor din bumbac se numără tendința de mototolire, contracție, deformare, precum și nivelul de elasticitatea redusă.
- Covoare pentru living din iută
Iuta este o familie de arbuști, care include și teiul. Covoarele ecologice care sunt obținute din iută, avantaje evidente: sunt foarte ieftine și durabile. Dezavantajele acestor covoare se referă la efectul apei asupra covorului: atunci când lichidul intră, acestea se micșorează.