Sanatate

Ce afecțiuni au ca prim semn durerea la nivelul picioarelor?

Cauzele durerilor de picioare pot indica probleme vasculare, musculoscheletice sau neurologice. Majoritatea acestor afecțiuni se pot trata la domiciliu, însă nu puține sunt situațiile când este necesară prezența la medic pentru un consult amănunțit.

Mergi la control dacă te confrunți cu semne de alarmă precum febra, înroșirea piciorului/picioarelor, creșterea in intensitate a durerii, modificarea culorii pielii în zona afectată. Specialistul îți va recomanda, în funcție de simptome, efectuarea unor analize de sânge sau a unor investigații specifice precum angiografia/angioplastia pentru picioare sau mâini, tomografia computerizată (TC), ecografia de părți moi și altele.

Sursa durerii

Numeroase afecțiuni pot reprezenta o cauză a durerii picioarelor: 

  • Traumatisme la nivelul membrelor inferioare (accident, fractură, entorsă, julituri)
  • Probleme la nivelul coloanei vertebrale (sciatică, tulburări de statică sau hernia de disc la unul din segmente)
  • Tulburări vasculare (acestea pot fi determinate de trombi – acele cheaguri de sânge care obstrucționează circulația arterială, tromboză venoasă profundă, vene varicoase, artrită)
  • Afecțiuni osteomusculare (cum este, de exemplu, tendinita, care înseamna inflamația tendoanelor)
  • Carența de vitamine și minerale (produsă de o alimentație deficitarî în substanțe nutritive sau de un stil de viață nesănătos și sedentar)
  • Boli cronice (diabet, hepatită, psoriazis, sindrom de intestin iritabil, alcoolism cronic, gută)
  • Boli neurologice (scleroză multiplă)
  • Afecțiuni maligne (cancer (în special cancerul ovarian determină durere și umflarea picioarelor, însă și unele tumori maligne ale oaselor)
  • Tumori benigne (chisturi la tibie sau femur)

Și anumite medicamente prezintă durerea periferică între reacțiile adverse.

Tipuri de durere

Durerea de picioare poate fi ascuțită, surdă, apăsătoare sau se manifestă ca o senzație de arsură ori crampe musculare. De asemenea, ca frecvență, este de două tipuri: permanentă sau episodica. Aceasta se poate intensifica la mers, când stai în picioare, dar și doar la palpare sau în timpul activității fizice (și se atenuează în repaus).

Ce faci până ajungi la medic

În cazul durerii de picioare provocate de crampe sau de suprasolicitare, tratează problema acasă prin odihnă suficientă, menținerea piciorului afectat ridicat față de nivelul corpului atunci când stai culcat (astfel, ajuți sângele să circule, pentru o vindecare mai rapidă), aplicarea de gheață pe zona dureroasă, masajul ușor, evitarea întinderilor forțate. Hidratează-te oprim cu cel puțin 2 litri de apă pe zi, ceaiuri pentru a furniza organismului potasiu, sodiu, magneziu și a menține, astfel, balanța electrolitică. Mai poți lua un antiinflamator care să amelioreze starea, până ajungi la un consult.