A amenaja o cameră pentru cel mai tânăr membru al familiei este un proces interesant, dar în niciun caz părinţii nu trebuie să se gândească la asta ca la o ocazie de a-şi cheltui economiile. Amenajarea camerei unui bebeluș este o provocare şi trebuie privită ca pe o sarcină artistică – ceva ce se va realiza cu toată dragostea pentru nenăscut. La final, cu siguranţă cel mic va aproba pe deplin alegerea părinţilor.
Care sunt etapele amenajării?
Pentru ca amenajarea camerei să fie o reuşită, părinţii trebuie să înceapă pregătirile din timp – de preferință cu câteva luni înainte ca micuţul să se nască, pentru a se dedica cu calm acestei sarcini. Planul va trebui să includă alegerea obiectelor ce se intenţionează a fi puse în cameră și luate în considerare cu atenție locația mobilierului și a corpurilor de iluminat – acest lucru este important nu numai pentru bebeluș, ci și pentru confortul părinţilor.
Indiferent de ceea ce oferă magazinele de copii şi cataloagele lor lucioase, cel mai important lucru este ca părinţii să se asigure că atmosfera este plăcută și să garanteze 100% siguranța și sănătatea bebelușului. Nu există o soluție corectă sau greșită în ceea ce privește decorarea – dacă este pe placul familiei, atunci este o alegere excelentă!
Ce mobilier şi ce textile să alegi?
Cele mai citite articole
Este firesc ca părinţii să îşi dorească tot ce e mai bun pentru copil. Însă trebuie luate în considerare unele aspecte, cum ar fi curățenia – aceasta va fi o mare problemă pe măsură ce copilul va crește. Așa că trebuie achizitionate lucruri multifuncționale și ușor de întreținut pentru camera bebelușului. Se vor evita perdelele scumpe, covoarele mari și mobilierul tapițat pentru o etapă ulterioară, când copilul va cunoaşte obiceiurile de igienă. De asemenea, este bine ca materialele alese să fie hipoalergenice, ușor de spălat și uscat rapid, astfel încât să fie folosite din nou cât mai repede posibil pentru joacă și zona de odihnă a copilului.
Amenajarea mobilierului și accesoriilor
Amplasarea pătuţului se va face departe de fereastră. De asemenea, nu trebuie lăsate niciodată lucrurile pe spătarul pătuţului. Este foarte periculos, mai ales la un copil activ. Se poate sufoca cu ușurință cu orice ţesătură pe care o întâlnește. Masa de schimb trebuie amplasată lângă pătuț. Acest lucru este foarte convenabil pentru orice mamă, mai ales dacă se recuperează după operație. Fotoliu pentru alăptat se recomanda a fi poziţionat într-un loc care să-i ofere mamei o privelişte bună de admirat, precum o grădină. Nu trebuie uitat de fotoliu bebe, atât de necesar când micuţul va putea sta în şezut.
Ce model de pardoseală să alegi?
Practica, ușor de curățat şi care nu va afecta copilul dacă există vreo alergie – aceasta este alegerea perfectă. Pardoseala din lemn este o soluție practică, așa că nu trebuie ratata ocazia de a profita de această opțiune. Este ușor de curățat, este un bun izolator, iar copilului îi va plăcea foarte mult să patineze pe ea, mai ales dacă este laminata. Se pot pune şi câteva covoare mici – un covor mare va acumula mult praf și va fi mai greu de curăţat.