Simptomele infecţiilor urinare sau ale unor afecţiuni ginecologice, precum şi boala hemoroidală şi fisurile anale, sunt probleme de sănătate intimă care pot fi ameliorate cu ajutorul băilor de şezut. Acestea reprezintă o soluţie naturală, uşor de pus în practică şi au beneficii pe care le vei observa într-un timp scurt.
Ştiai că băile de şezut sunt utilizate încă din cele mai vechi timpuri? Grecii şi romanii le foloseau pentru a gestiona diverse probleme de sănătate cu care se confruntau. Nici nu este de mirare că băile de şezut sunt folosite şi în zilele noastre, dovadă a faptului că aduc beneficii în simptome sau boli cu localizare uro-genitală sau perianală.
Ce sunt şi cum se fac băile de şezut
O baie de şezut constă în scufundarea părţii de jos, posterioare, inclusiv a şoldurilor şi feselor, într-un lighean sau cadă în care se află apă caldă cu ceaiuri din plante medicinale ori alte remedii, precum bicarbonatul de sodiu. Lichidul poate fi cald sau la temperatura camerei, în funcţie de problema de sănătate. De exemplu, în cazul infecţiilor urinare, se recomandă lichidele calde. Apa nu trebuie să depăşească temperatura de 39-40 de grade Celsius, pentru a nu leza regiunea perianală. Pentru boala hemoroidală sau fisurile anale sunt mai potrivite ceaiurile la temperatura camerei.
Cada sau ligheanul se curăţă în prealabil. Poţi adăuga în apa caldă pliculeţe cu ceai, care au efect calmant, antiinflamator şi antimicrobian. În cazul în care foloseşti plante vrac, fierbe separat 5 linguriţe de plantă la un litru de apă. Strecoară şi adaugă în apa pentru spălături.
Băile de şezut ar trebui să dureze în jur de 15-20 de minute. După ce ieşi din cadă, ai grijă ca partea de jos a corpului să stea la căldură, iar pentru acest lucru poţi folosi un şal sau pantaloni mai groşi. Evită să stai în bătaia aerului condiţionat!
Ce beneficii au băile de şezut
Ai numeroase beneficii dacă faci băi de şezut. Lichidul cald în care te scufunzi ajută la reducerea durerii, la calmarea spasmelor din zona pelvină, la relaxarea musculaturii, la ameliorarea ulceraţiilor, la stimularea imunităţii locale şi la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui în zonă. Foarte probabil, vei resimţi ameliorare chiar după primele băi de şezut.
Problemele de sănătate intimă în care sunt indicate băile de şezut
Poţi face o baie de şezut dacă te confrunţi cu următoarele probleme de sănătate:
· Infecţii urinare sau cistită;
· Diverse simptome sau infecţii genitale: leucoree, candidoză, infecţii vaginale, micoze;
· Îngrijirea zonei perianale a femeilor după naştere;
· Boală hemoroidală sau fisuri anale;
· Constipaţie.
Plante medicinale indicate în băile de şezut
În infecţiile genito-urinare se pot face băi de șezut cu apă și ceaiuri de: mușețel, gălbenele, coada-calului, coada-şoricelului, sunătoare, șerlai, crețișoară. Ceaiul se prepară fie dintr-o singură plantă, fie din mai multe, combinate, pentru a obține un efect mai complex. Spre exemplu, un foarte bun ceai pentru infecție genito-urinară pentru spălături conține crețișoară, șerlai, gălbenele, mușețel, sunătoare și urzică moartă albă. Ceaiul rezultat are efecte antiinflamatoare, cicatrizante, antimicrobiene, antifungice și antipruriginoase.
În infecţiile urinare, e necesar să se facă băi de şezut timp de 7 zile consecutiv, seara, înainte de culcare. Pentru a amplifica beneficiile băilor de şezut în infecţiile urinare, se recomandă şi curele cu antibiotice naturale şi consumul de apă şi lichide (ceaiuri, supe), pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. E bine să bei ceaiuri din plante cu efect diuretic, precum cozile de cireşe, mătasea de porumb, merişoarele şi coada-calului.
În candidoză, se pot face băi de şezut cu bicarbonat de sodiu. Se adaugă 1 lingură de bicarbonat într-un litru de apă caldă, sau ceai de gălbenele concentrat, şi se fac băi de şezut de două ori pe zi.
În boala hemoroidală şi în fisuri anale, se pot face băi de şezut cu ceaiuri de sulfină, mușetel sau de frunze de castan dimineaţa, după defectaţie şi seara, înainte de culcare.
Încă de la primele semne ale problemelor de sănătate intimă, ia în considerare băile de şezut. Acestea îţi aduc ameliorarea de care ai nevoie pentru a combate simptomele neplăcute şi sunt excelente în completarea tratamentului.