Lifestyle

Avem copii care poartă ochelari? Se întâmplă destul de des.

Sunt din ce în ce mai mulți copii cu ochelari? De ce oare?

Credem că e evident pentru toată lumea că numărul de copii purtători de ochelari crește din ce în ce mai mult. Se poate să fie de vină multele dispozitive electronice cu care sunt obișnuiți de mici: televizoare pretutindeni, tablete, telefoane, jocurile pe console, etc. Se poate ca ei să își petreacă nepermis de mult timp în fața ecranelor acestora. O altă explicație este că mult mai mulți copii sunt duși la controale oftalmologice de rutină, ceea ce e un semn de responsabilitate din partea parinților. Chiar dacă nu este obligatoriu la noi cum este în alte țări, e bine să facem un control pentru ca să știm din vreme dacă trebuie făcute corecții. Copilul, mai ales cel mic, nu știe să spună, nu știe cum trebuie să vadă bine, dar percepția lui despre lumea înconjuratoare va fi puternic afectată de faptul că nu vede clar lucrurile. Că e rușinos să porți ochelari este o poveste de mult trecută, sperăm.

Ok, am fost la control cu copilul și am plecat cu o prescripție de ochelari. Nicio problemă, ăsta să fie cel mai rău lucru pe care îl pățește copilul nostru!

Cea mai păguboasă atitudine ar fi să începeți să vă văitați de față cu copilul, iar acesta să înțeleagă că l-a lovit o nenorocire . Explicați-i că va purta ochelari și va vedea mult mai bine jucăriile, sau cărțile, sau chipurile prietenilor. Va avea ochelari la fel cum au probabil mama sau tata, sigur bunicii, colegul Ionuț de la școală sau Maria pe care o place el așa de mult, precum eroii preferați din filme. Faceți-l să vadă ochelarii ca pe ceva cool, interesant și nu ca pe un stigmat.

Apoi trebuie să comandați ochelarii. Rame și lentile.

Alegeți împreuna cu copilul niște rame care să îi placă, să îl facă să se simtă mandru să îi poarte, să fie în pas cu moda specifică vârstei, poate să aibă logo-ul momentului din desene animate. Luați-i rame speciale de copii, ușoare, rezistente, flexibile, colorate. Nu puneți rame de bătrâni copiilor, doar pentru ca vi se par trainice și bune la preț sau au fost singurele pe care le-ați găsit la primul magazin de ochelari întâlnit. Nu cumpărați rame foarte scumpe, aveți în vedere că le veți înlocui repede, pe masură ce copilul crește.

Daca aveți posibilitatea, intrați magazin online serios de ochelari și cautați online cu copilul. Sunt site-uri care au și figuri de copii pe care puteți proba diverse rame (ochelari copii) . Așa vă puteți face și o idee despre ce se poate cumpăra, ce material, cum arată, cât poate să coste. Totul se va transforma într-o joacă memorabilă împreună cu viitorul ochelarist. În orice caz, în magazinul online veți avea o ofertă foarte mare de rame, mult mai mare decât în alte parți și veți avea tot timpul din lume să sortați după dimensiune (măsurați distanța între tâmple), material, culoare, greutate, tipul balamalei, formă, producător, preț. Apoi îi propuneți copilului câteva care corespund criteriilor dumneavoastră și din care îl puteți lăsa pe el să aleagă.

Alegeți lentile de plastic pentru că rezistă mai bine la joaca violentă, la căzături, la neatenție. Alegeți un tratament de durificare pentru că se vor zgâria negreșit, poate și un tratament împotriva luminii albastre, un tratament antireflex.

Învățați-i să îi îngrijească, cum să îi șteargă, să nu îi lase în locuri unde pot fi zgâriați sau se poate așeza cineva pe ei. O sa vedeți că, în timp, va învata să îi și prețuiască.

Dupa ce copilul are ochelarii, încurajați-l să îi poarte. Se poate să îl stânjenească la început. Nu cedati micului rasfățat, nu negociați. Complimentati-l, faceți din asta evenimentul familiei. Laudați-l cât puteți. Faceți-l să înțeleagă că vede mai bine cu ochelari, că arată super șmecher, ca ochelarii sunt acesoriul care îl face să arate bine. După câteva zile se va lămuri și își va dori el să îi aibă la ochi.

Rugați educatorii sau profesorii de la școală să nu îl trateze ca pe un copil cu deficiențe. Poartă ochelari tocmai ca să vadă la fel de bine ca ceilalți copii. Nu trebuie mutat în altă bancă, nu trebuie exclus din jocuri, nu-i trebuie îndepărtați ochelarii când fac poze. Copilul dumneavoastră e un copil asemeni altora, dar cu ochelari, la fel cum unul e blond sau altul e mai pufos.

Și, foarte intersant, mai ales pentru cei mai măricei și adolescenți, ca să le și protejați ochii de razele soarelui și să fie și mai încântați de noii ochelari, puteți să le luați așa numiții ochelari clip on: au una sau mai multe rame complementare cu lentile colorate care se aplică magnetic (în varianta cea mai comodă) pe ramele cu lentile de vedere. Așa vor avea ochelari 2 în 1, și de vedere, și de soare și vor avea admirația colegilor, garantat.  

Apoi va fi nevoie de răbdare, de vizite poate anuale la oftalmolog, drumuri la optician sau poate îi comandați online chiar de acasă, de bani cheltuiți,  dar veți fi doar înca unii din mulțimea mare a parinților de copii cu ochelari.