Aronia este un fruct de padure care a devenit din ce in ce mai popular in ultimii ani, datorita proprietatilor sale unice pentru sanatate. Desi este originar din America de Nord, aronia a fost introdusa in Europa si Asia in secolul al XIX-lea si este acum cultivata in intreaga lume.
Aronia este cunoscuta pentru continutul sau ridicat de antioxidanti, vitamine si minerale, precum vitamina C, vitamina K, vitamina E si mangan. Acesti nutrienti conlucreaza pentru a oferi numeroase beneficii pentru sanatate. Spre exemplu, antioxidantii din aronia ajuta la prevenirea daunei celulelor cauzate de radicalii liberi, in timp ce vitamina C ajuta la stimularea sistemului imunitar.
Exista mai multe modalitati de a consuma aronia, inclusiv sub forma de suc, dulceata, gem, sirop sau chiar ca fruct proaspat. Aronia poate fi, de asemenea, adaugata la smoothie-uri, la salate sau in alte preparate alimentare.
Beneficiile pentru sanatate oferite de aronia
Aronia este considerat un superaliment datorita continutului sau ridicat de antioxidant, vitamine si minerale. Unele dintre principalele beneficii aronia pentru sanatate sunt:
- Imbunatateste sanatatea cardiovasculara: gratie compusilor sai, aronia ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la prevenirea formarii cheagurilor de sange;
- Reduce inflamatia: compusii antiinflamatori din fruct reduc inflamatia din organism si ajuta la prevenirea diabetului si a artritei;
- Protejeaza sistemul nervos: vitamina C protjeaza celulele nervoase si previne deteriorarea acestora, ceea ce scade riscul de Alzheimer sau Parkinson;
- Intareste sistemul imunitar: aceeasi vitamina C din componenta stimuleaza sistemul imunitar;
- Protejeaza ochii: Vitamina A si antioxidantii din aronia protejeaza ochii de daunele cauzate de radiatiile UV; in plus, ajuta la prevenirea aparitiei degenerescentei maculare, o afectiune care poate duce la pierderea vederii.
- Previne cancerul: antioxidantii continuti de aronia previn dauna celulelor cauzate de radicalii liberi;
- Intareste oasele: aronia contine cantitati importante de vitamina K, de mare ajutor la intarirea oaselor si la prevenirea osteoporozei.
Modalitati de consum aronia
Cele mai citite articole
Suc de aronia: Sucul de aronia este una dintre cele mai populare modalitati de a consuma acest fruct. Este disponibil in magazin sau se poate prepara acasa prin stoarcerea fructelor proaspete sau prin amestecarea pulpei congelate cu apa cu alte fructe sau legume. Sucul de aronia poate fi consumat pur sau poate fi adaugat in smoothie-uri sau bauturi racoritoare.
Aronia congelata: Fructele de aronia congelate pot fi folosite pentru a prepara smoothie-uri sau pentru a fi adaugate in deserturi sau alte retete. Ele pot fi de asemenea folosite pentru a se prepara sirop sau compot.
Aronia uscata: Aronia uscata poate fi consumata ca atare sau poate fi adaugata in cereale sau in alte retete pentru a adauga un gust dulce si acrisor.
Suplimente de aronia: Aronia poate fi gasita si sub forma de suplimente, cum ar fi capsule sau pulbere, care pot fi luate zilnic ca parte a unei diete sanatoase.
Este important de mentionat ca, indiferent de forma in care este consumata, aronia poate fi un adaos sanatos si delicios in orice dieta. Este recomandat consumul moderat, deoarece are un continut ridicat de zahar si poate interfera cu anumite medicamente. Intotdeauna se recomanda consultarea unui inainte de cura cu aronia.