Sanatate

Anxietatea – monstrul tacut care determina dezechilibre in viata pacientilor

Din pacate, anxietatea este o boala psihica din ce in ce mai raspandita in societatea moderna actuala care nu primeste la fel de multa atentie precum ar trebui. Persoanele anxioase se vad in diferite ipostaze in care poate ca nu vor fi puse niciodata, se tem de unele lucruri de care nu ar trebui sa se teama niciodata si au nevoie de sprijin corect din partea specialistilor, pe care foarte putini il primesc deoarece nu apeleaza la ajutor specializat.

Anxietatea este o afectiune neplacuta, ingrijoratoare, care apare atat in randul pacientilor tineri, cat si a celor varstnici. Practic, anxietatea poate sa “loveasca” la orice varsta si pe oricine, indiferent de conditia sociala pe care o are si netratata la timp, se poate transforma in depresie si poate determina pacientii sa aiba tentative de suicid.

Cum recunosc pacientii ca sufera de aceasta afectiune psihica?

Simptomele anxietatii sunt destul de clare: pacientii manifesta o stare de neliniste, de ingrijorare, uneori sufera de tulburari digestive, nu pot dormi, sunt obositi, au dificultati la concentrare, sunt usor iritabili, sufera de tensiune musculara, simt ca nu mai au aer, ca au o senzatie intensa de frica, pana la lesin, ca au un nod in stomac sau un nod in gat.

De asemenea, in unele situatii mai intense, anxietatea se manifesta prin transpiratii reci sau calde, prin stari de incordare, prin frica de a nu innebuni, prin senzatia de a fi mereu in alerta, de a sta mereu ca pe ace, iar lista poate continua.

Nu este dificil de recunoscut anxietatea, este mai dificil ca pacientii sa recunoasca faptul ca sufera de aceasta boala. Este mai dificil ca pacientii sa mearga intr-un centru specializat, cum este clinica Hope si sa ceara ajutor specializat, sa consulte un medic, sa fie sinceri si deschisi si sa spuna exact ce ii supara, ce ii nelinisteste, cand au aparut pentru prima data aceste stari, iar lista poate continua.

Ce trebuie sa faca pacientii chiar de la primele semne de anxietate?

Deseori pacientii care sufera de anxietate si au mereu astfel de stari le observa dar prefera sa le ignore. Uneori, simptomele fizice pot fi atat de chinuitoare, incat pacientii nu mai constientizeaza nici macar situatia care le provoaca ingrijorarea. In dorinta de a evita aceste simptome sau de a le mai ameliora, pacientii ajung sa nu mai iasa din casa neinsotiti sau sa stea singuri in casa, ajung sa evite o serie de lucruri si de locuri care le declanseaza anxietatea.

La primele semne de aparitie a acestei afectiuni, pacientii ar trebui sa se adreseze specialistilor. Cei care au in familie persoane pe care le banuiesc ca ar suferi de anxietate trebuie sa ia masuri de urgenta si sa se prezinte cu ele la medic, la clinica Hope pentru a se asigura ca sunt pe maini bune si ca se incepe un tratament adecvat, punandu-se accent pe descoperirea cauzelor care duc la aparitia anxietatii si pe eliminarea acestora din viata pacientilor.