Educatia Montessori, asa cum a fost gandita de creatoarea sa, dr. Maria Montessori, doreste sa ajute copilul sa actioneze si sa gandeasca independent si responsabil, fara a se baza pe ajutorul adultilor pentru lucrurile pe care cel mic le poate face singur.
Afla din acest articol care sunt avantajele metodei Montessori si daca acestea se pliaza pe nevoile copilului tau.
Invatamant individualizat
Metoda Montessori se diferentiaza de cea clasica prin faptul ca nu urmeaza un curriculumul standardizat, aplicat tuturor copiilor din clasa. In schimb, vrea sa ofere un stil de invatamant individualizat, pliat pe nevoile fiecaruia. Lectiile si activitatile sunt create pentru a corespunde nevoilor de dezvoltare ale copiilor, dupa cum poti observa in diferitele jocuri Montessori de la Edu Class.
Un profesor care urmeaza metoda Montessori poate seta teluri diferite pentru fiecare copil, conform stilului specific de invatare, care este diferit de la un elev la altul. Rapiditatea cu care invata fiecare copil, de asemenea, este luata in considerare. Educatia Montessori se axeaza pe mai multe aspecte, inclusiv exercitii fizice, emotionale si sociale.
Accentul se pune pe invatarea practica
Educatia Montessori este creata special cu ideea de a-i lasa pe copii sa se joace si sa invete utilizand instrumente si materiale care le stimuleaza cele cinci simturi. Invatarea prin metode si activitati practice contribuie la dezvoltarea curiozitatii copiilor legata de lumea ce-i inconjoara. De asemenea, aceasta ii ajuta sa-si dezvolte independenta si sa invete cum sa se ghideze singuri.
Dezvoltarea abilitatilor sociale si de lider
Clasele Montessori sunt impartite in functie de nivelul de dezvoltare al copiilor. Din moment ce copiii tind sa fie interesati de activitatile pe care le fac altii, acest mediu ii incurajeaza pe cei mici sa-si dezvolte latura sociala, comunicand cu alti copii. De asemenea, le permite sa abordeze activitati mai complexe, atunci cand se simt pregatiti sa faca acest lucru.
In plus, invatarea intre colegi le permite elevilor mai mari sa-si asume rolul de lider, lucru care contribuie la dezvoltarea increderii in sine si a independentei.
Cultivarea iubirii fata de invatat
Un alt aspect important al educatiei Montessori se refera la promovarea iubirii fata de invatat. Acest lucru ii va motiva pe copii in viitor, atat la scoala, cat si cand devin adulti, pastrandu-si curiozitatea. Invatatul devine mai placut atunci cand un copil practica metoda Montessori de la o varsta frageda. Aceasta satisfactie interioara il ajuta pe copil sa ramana curios si interesat de oamenii si lumea ce-l inconjoara.
Promoveaza un grad mai mare de libertate
Metoda Montessori a fost creata avand in vedere promovarea dezvoltarii normale si naturale a copiilor, precum si nevoia acestora de a invata. Copiii sunt incurajati sa fie proactivi, de aceea, li se permite sa aiba libertatea de a alege activitatile dorite pentru a obtine raspunsurile la intrebarile pe care le au.
Desigur, acest lucru nu inseamna ca libertatea este fara limite. Clasele au reguli speciale pe care cadrul didactic le pune in practica. Aceste reguli pot fi implementate chiar si de catre copii, lucru care ii ajuta sa invete disciplina, controlul de sine, concentrarea si motivatia.
Implicarea parintilor
Conform metodei Montessori, la educatia primita de copii contribuie invatatorul, parintii, cat si copilul, in sine. Astfel, este creata o legatura intre toti membrii, in care comunicarea joaca un rol important. Parintele trebuie sa fie implicat activ in educatia copilui sau, pentru a obtine rezultate cat mai bune, contribuind la dezvoltarea sa.
Tine cont de avantajele metodei Montessori si prezinta-i-le si copilului tau. Discutati impreuna si chiar incercati acest tip de educatie, pentru a vedea daca ofera lucrurile de care cel mic are nevoie.