Sanatate

Care este greutatea optimă pentru înălțimea ta și cum poți ajunge la aceasta?

Iarna a trecut, iar vremea caldă ne îmbie la mișcare. Am început să facem ordine prin garderobă, să ne scoatem hainele mai subțiri și poate am observat că în anotimpul rece am mai acumulat niște kilograme în plus. Fusta nu se mai închide cu aceeași lejeritate sau cămașa preferată se arată a fi mai strâmtă. A lucra de acasă înseamnă pentru mulți dintre noi mai puțină mișcare. Dacă simți că în ultima perioadă nu ai avut un stil de viață echilibrat, poate a fost o perioadă mai stresantă la job, ai mâncat haotic, la ore târzii, nu ai mai ieșit să faci mișcare, atunci îți oferim câteva informații utile în acest articol.

Care este greutatea optimă pentru înălțimea ta?

Te-ai urcat pe cântar și ți-a arătat un număr de kilograme care nu te-a mulțumit deloc? Dacă vrei să-ți pui ca obiectiv să ajungi la numărul X de kilograme, atunci trebuie să știi care este greutatea optimă pentru înălțimea ta. Nimic mai simplu! Accesează un calculator de masă corporală. Introdu în câmpurile date vârsta, greutatea actuală și înălțimea în centimetri. Vei afla indicele masei tale corporale, adică indicatorul oficial care calculează greutatea ideală a unei persoane în funcție de înălțime.

Altfel spus, indicele de masă corporală te ajută să știi câte kilograme trebuie să pierzi ori, după caz, câte kilograme să acumulezi, pentru a avea greutatea ideală, potrivit înălțimii tale. Se aplică atât femeilor, cât și bărbaților, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.

Cum poți ajunge la greutatea optimă pentru înălțimea ta?

Primăvara se petrec schimbări profunde nu doar în natură, ci și la nivelul organismului uman. Așa cum natura renaște, la fel și organismul uman își intensifică metabolismul. Corpul trebuie să-și refacă nivelul optim de aminoacizi esențiali, vitamine, săruri, minerale și alți nutrienți. Este important să-i oferim ceea ce-i lipsește. O dietă bogată în crudități și lactate este foarte potrivită primăvara, când găsim cu ușurință legume proaspete. Consumul lor înseamnă refacerea rezervei de antioxidanți a organismului și întărirea sistemului imunitar. Spanacul, ridichiile, salata verde, urzicile sunt alimente ale primăverii pe care să le ai în considerare.

Dacă ți-ai propus să ții o dietă, o alegere indicată constă în reducerea caloriilor consumate și introducerea în alimentație a cât mai multor produse proaspete. Nu se recomandă dietele disociate, deoarece presupun de cele mai multe ori o lipsă de substanțe nutritive, vitamine sau minerale și nu implică modificarea pe termen lung a obiceiurilor alimentare.

Totodată, este foarte important să te hidratezi corespunzător, consumând doi litri de lichide pe zi. Reține că nu trebuie să aștepți să ți se facă sete. În acest sens, poți apela la o aplicație de telefon care să-ți aducă aminte să bei apă.

Indiferent de dieta pe care o ții, este important să fie însoțită de mișcare fizică. Primăvara ne putem în sfârșit bucura de vremea frumoasă. Lumina zilei durează mai mult și este un moment propice pentru a practica activități în aer liber. Recomandarea este să faci sport cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Foarte important este să faci tipul de mișcare care îți place. Activitățile fizice trebuie gradate, crescând lent intensitatea și frecvența efortului, pentru a preîntâmpina eventuale întinderi, entorse sau rupturi musculare.

De reținut: Este importantă menținerea unei greutăți normale pentru că surplusul ponderal și obezitatea expun persoanele la un risc crescut de apariție a afecțiunilor medicale (boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, diabet s.a.). Printre beneficiile psihologice ale scăderii ponderale se numără îmbunătățirea percepției asupra propriei persoane, optimism și o perspectivă pozitivă asupra vieții.

În concluzie, definirea termenilor de greutate corporală normală și exces ponderal se face pe baza indicelui de masă corporală. Pentru cei care își doresc să scadă în greutate, scopul trebuie să fie o scădere treptată, iar principiile fundamentale sunt modificarea dietei (reducerea aportului energetic total) și creșterea nivelului de activitate fizică.