Sanatate

2 cauze ale citomegalovirusului

Citomegalovirusul sau CMV-ul este un virus herpetic foarte comun. Odată contractat, acest virus rămâne permanent în organism în stare latentă. Cu toate acestea, anumite situații pot activa virusul, fapt care creează un ciclu de activitate-inactivitate. Chiar dacă această infecție tinde să fie ușoară în rândul persoanelor sănătoase, citomegalovirusul poate cauza simptome și complicații severe în rândul bebelușilor și persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

Află în continuare ce este citomegalovirusul și cauzele acestuia, pentru a fi mai bine informat despre această problemă de sănătate!

2 cauze și metode de transmitere a CMV-ului

Multe persoane nu știu că sunt infectate întrucât virusul nu produce simptome evidente atunci când sistemul imunitar este sănătos. Contractarea virusului se poate realiza prin două metode și anume:

Contactul direct cu secreții contaminate

CMV-ul are perioade de activitate-inactivitate. Dacă ai un sistem imunitar puternic, atunci virusul va rămâne mai mult latent. Cu toate acestea, odată activat, CMV-ul poate fi transmis și altor persoane prin lichide corporale cum ar fi sânge, salivă, lacrimi, spermă, urină și lapte de la sânul mamei infectate.

Câteva metode de contractare a virusului prin această cale includ:

  • atingerea ochilor, nasului sau a gurii după ce ai intrat în contact cu lichidele corporale ale unei persoane infectate;
  • contactul sexual cu o persoană infectată;
  • transplant de organe, celule stem sau transfuzii de sânge contaminate.

Transmiterea de la mamă la bebeluș

Dacă mama contractează virusul în timpul sarcinii, aceasta poate transmite CMV-ul la fetus fie în timpul sarcinii, fie în timpul nașterii.

Mai mult decât atât, având în vedere că citomegalovirusul poate fi transmis și prin laptele provenit de la mama infectată, bebelușul poate contracta virusul și prin hrănirea de la sân.

Complicații asociate cu citomegalovirusul

În cazuri rare, adulții sănătoși infectați cu CMV pot dezvolta mononucleoză sau alte complicații asociate cu ficatul, creierul, sistemul nervos sau cel digestiv.

În ceea ce privește persoanele cu sistem imunitar slăbit, cele mai des întâlnite complicații pot include:

  • pierderea vederii din cauza inflamației apărute la ochi (retinită);
  • hepatită, colită sau esofagită, atunci când este afectat sistemul digestiv;
  • pneumonie;
  • inflamație cerebrală (encefalită), dacă infecția afectează sistemul nervos.

Sugarii ale căror mame au devenit infectate pentru prima dată în timpul sarcinii, au un risc mai mare de a prezenta complicații, în special probleme de dezvoltare. Cele mai cunoscute complicații în rândul bebelușilor includ:

  • pierderea auzului;
  • tulburări de vedere;
  • convulsii;
  • dezvoltarea întârziată sau necorespunzătoare a funcțiilor motorii.

Cum poți preveni infectarea cu CMV?

Femeile însărcinate și persoanele cu sistem imunitar compromis pot reduce riscul de infectare cu citomegalovirus prin evitarea contactului cu secrețiile corporale ale altor persoane. Câteva metode de a realiza acest lucru includ:

  • evitarea folosirii acelorași tacâmuri sau pahare cu alte persoane;
  • spălarea corespunzătoare a mâinilor după folosirea toaletei sau schimbarea scutecelor;
  • folosirea prezervativelor pentru orice tip de contact sexual, chiar dacă este vorba de același partener;

Dacă ai avut un transplant recent, medicul va oferi medicamente antivirale pentru a preveni infectarea cu CMV. Adițional, acesta poate cere efectuarea unor analize de sânge regulate, pentru a observa prezența sau absența potențialelor infecții în organism.

Opțiuni terapeutice

Dacă CMV-ul nu provoacă simptome, atunci este posibil ca medicul să nu recomande tratament.

Întrucât nu există opțiune curativă, tratamentul disponibil se axează, în mare parte, pe ameliorarea severității infecției și pe reducerea numărului de reactivări.

Medicamentele antivirale pot fi folosite pentru:

  • bebelușii diagnosticați cu citomegalovirus după naștere;
  • persoanele cu sistem imunitar slăbit;
  • pacienții care au avut orice tip de transplant.

Administrarea acestui tratament slăbește virusul și reduce riscul de apariție al problemelor severe, dar nu vindecă infecția cu CMV.

În cazul bebelușilor cu citomegalovirus congenital, medicul poate cere teste suplimentare pentru a verifica sănătatea și funcțiile creierului, rinichilor, ochilor, ficatului și auzul.

Având în vedere potențiala severitate a CMV-ului, programează-te cât mai curând posibil pentru o consultație medicală dacă prezinți simptome specifice și ai un sistem imunitar slăbit sau ești însărcinată!

Referințe:

  1. “Cytomegalovirus (CMV) Infection.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cmv/symptoms-causes/syc-20355358. Data accesării: 20.01.2023
  2. “Cytomegalovirus (CMV) Infection: Causes & Symptoms.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21166-cytomegalovirus. Data accesării: 20.01.2023
  3. “Cytomegalovirus: Symptoms, Treatments, and Types.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/173811. Data accesării: 20.01.2023