Diverse

Parodontoza: inamicul tăcut care ne distruge dinții

Parodontoza

Parodontoza este una dintre cele mai grave afecțiuni dentare cu care te poți confrunta și care duce chiar la pierderea dinților dacă nu este tratată. Este important să nu ignori primele semne ale parodontozei și să mergi la medic cât mai repede pentru începerea tratamentului. Din păcate, această afecțiune este de multe ori silențioasă – primele simptome sunt ignorate de cele mai multe ori, iar oamenii ajung la medic atunci când simt durere sau constată o mobilitate crescută a dinților afectați. Uneori, în cazurile mai grave, dintele nu mai poate fi salvat și singura soluție rămâne extracția.

Care sunt simptomele parodontozei?

Parodontoza afectează prima dată gingiile – inflamarea gingiilor și sângerarea la periaj sunt semne care ar trebui să te trimită de urgență la medic. În acest stadiu, afecțiunea este reversibilă, iar tratamentul ajută la stoparea evoluției. Dacă ignori aceste simptome, peste puțin timp te vei confrunta și cu alte neplăceri: halitoză, retracție gingivală, rădăcini dentare expuse, durere, sensibilitate rece/cald, etc. În acest stadiu, este important să fie început pentru parodontoza tratament cât mai repede pentru menținerea dinților în cavitatea bucală.

Care este tratamentul pentru parodontoză?

În funcție de stadiul în care a fost depistată afecțiunea, medicul decide ce tratament va fi prescris. În cazurile mai simple este suficient un detartraj și un periaj profesional pentru reducerea inflamației gingiilor, în timp ce în cazurile mai complexe, se poate recomanda un tratament chirurgical sau cu laserul.

Cele mai citite articole

Există și situații în care dinții nu mai pot fi salvați, iar medicul discută cu pacientul opțiuni de înlocuire a dintelui lipsă. Cea mai bună opțiune în acest sens rămâne implantul dentar – în acest punct, pacienții își dau seama că o vizită în faza incipientă a bolii le-ar fi adus costuri mai mici decât aceste costuri implant dentar.

Cum poate fi prevenită parodontoza?

Boala parodontală se numără printre afecțiunile care pot fi prevenite destul de ușor. Iată câteva modalități de prevenție:

  • Igienă orală riguroasă: periaj corect de 2 ori pe zi, minim 2 minute, folosirea zilnică a aței dentare, a apei de gură și a dușului bucal (când este necesar),
  • Vizite periodice la medicul stomatolog (o dată la 6 luni) pentru consult și detartraj,
  • O alimentație echilibrată și sănătoasă, bogată în fructe și legume, cu un consum redus de zahăr (favorizează dezvoltarea bacteriilor).

Parodontoza este una dintre acele afecțiuni care nu provoacă dureri decât în fazele mai avansate. Sfatul nostru este nu ajungi până în acest punct și să mergi la medic încă de la primele semne – nicio sângerare gingivală sau inflamație nu este normală.

Cele mai citite articole