Diverse

Recuperarea după un lifting facial. Tot ce trebuie să știi

Intervențiile estetice sunt proceduri care se realizează cu scopul înfrumusețării sau pentru corectarea defectelor cosmetice. Acestea au devenit foarte populare în ultimii ani, datorită rezultatelor deosebite. Se realizează adesea prin metode chirurgicale, însă există și intervenții estetice minim invazive.

Liftingul facial (ritidectomie, facelift, rejuvenare sau întinerire facială) se numără printre cele mai cunoscute proceduri chirurgicale de acest gen. Descoperă ce înseamnă lifting facial, când se efectuează și ce presupune recuperarea.

Care sunt indicațiile liftingului facial?

Odată cu îmbătrânirea, distribuția depozitelor de grăsime de la nivelul feței se modifică, pielea devine mai puțin elastică și apar ridurile (1). Prin urmare, liftingul facial se adresează persoanelor cu vârste de 40-60 de ani sau chiar mai mult, care își doresc un aspect mai tânăr al feței.

Rejuvenarea facială se utilizează pentru ameliorarea următoarelor defecte estetice ale feței, asociate îmbătrânirii:

  • Piele lăsată la nivelul obrajilor;
  • Exces de piele pe linia mandibulei;
  • Șanțuri nosolabiale proeminente – șanțuri oblice, din partea laterală a nasului până la colțurile gurii (1). 

Liftingul facial se poate asocia și cu un necklift (procedură de întinerire a gâtului). Acesta se utilizează pentru îndepărtarea excesului de grăsime și piele de la nivelul gâtului (1). 

Faceliftingul, în schimb, rejuvenează doar zona de sub ochi a tenului. Dacă se dorește întinerirea frunții, se poate opta și pentru un lifting de sprâncene, care diferă de facelift.  

Cum se efectuează liftingul facial?

Liftingul facial se poate realiza cu anestezie locală și sedare sau cu anestezie generală (1). 

Faceliftingul tradițional se realizează printr-o incizie care începe de la tâmple, pe linia părului, coboară în fața urechilor și se continuă până în zona inferioară a scalpului, în spatele urechilor. De asemenea, dacă pacienta dorește și întinerirea gâtului, se realizează o incizie și sub bărbie (1).

Mini facelift-ul presupune efectuarea unei incizii de dimensiuni mai mici, care nu se întinde până în spatele urechilor (1). 

În cadrul procedurii, medicul întinde pielea către zona inciziei, îndepărtând chirurgical excesul de piele și grăsime. De asemenea, repoziționează sau remodelează diferite țesuturi, cum ar fi depozitele de grăsimi (1). Astfel, pielea capătă un aspect tonifiat, fără riduri.  

Inciziile vor fi cusute și acoperite cu bandaje. De asemenea, medicul poate monta un tub subțire de dren, pentru eliminarea lichidului acumulat (1). 

Rejuvenarea facială durează de la 3 la 6 ore, în funcție de complexitatea acesteia și asocierea cu alte proceduri (1). De asemenea, poate fi necesar să rămâi internată în spital peste noapte (2).

Recuperarea după lifting facial

După procedură, este normal să experimentezi dureri, inflamație, tumefiere (umflături), echimoze (vânătăi) și chiar senzația de amorțeală la nivelul feței. De asemenea, un lichid se va scurge prin tubul de dren (1). Poți avea senzația de rigiditate a tenului – ca și cum te strânge fața. 

Sfaturi în perioada de recuperare:

  • În primele zile de la intervenție, folosește o pernă pentru a menține capul mai sus decât restul corpului, atunci când stai în pat.
  • Ia medicamentele recomandate de medic!
  • Aplică regulat comprese reci, pentru a reduce inflamația.
  • Ai grijă să nu uzi bandajele în timpul dușului.
  • Evită exercițiul fizic intens, activitatea sexuală, ridicarea de greutăți, sauna și masajul, timp de minim 2 săptămâni!
  • Reia treptat activitățile de zi cu zi!
  • Evită solarul și expunerea la soare până la vindecarea completă!
  • Nu îți vopsi părul timp minim 6 săptămâni după intervenție!
  • Evită machiajul!
  • Îmbracă haine care se închid în față, cum ar fi cămăși, în locul celor se trag pe cap.
  • Nu pune presiune pe pielea din jurul inciziilor!
  • Nu îndepărta crustele formate pe răni!
  • Îngrijește incizia exact cum îți recomandă medicul! (1, 2)

Bandajele se îndepărtează după 2 zile, iar firele de sutură, după aproximativ o săptămână. Recuperarea poate dura, în total 2-4 săptămâni, echimozele fiind prezente până la 2 săptămâni. Efectul faceliftingului este vizibil după vindecare, însă poate dura 6-9 luni pentru a vedea rezultatele finale (2).

Este important de știut că, în timp, tenul poate suferi modificări, în ciuda faceliftingului. Expunerea la soare, fluctuațiile de greutate sau menopauza pot modifica aspectul pielii. 

Așadar, liftingul facial este o procedură estetică populară, care are efecte uimitoare de întinerire a tenului. Programează-te la o consultație de chirurgie estetică, pentru mai multe informații! 

Referințe: 

  1. “Face-Lift – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/face-lift/about/pac-20394059. Accessed 18 Nov. 2022.
  2. Facelift (Rhytidectomy). 2022, www.nhs.uk/conditions/cosmetic-procedures/facelift/. Accessed 18 Nov. 2022.