Romanii au crescut cu ideea de a economisi pentru viitor si au avut intotdeauna rate crescute de economisire. Dar, un numar tot mai mare de romani incepe acum sa transfere fonduri catre copii inainte ca acestia sa implineasca 18 ani. Programul Junior Centenar vine in sprijinul tuturor parintilor si copiilor, in acest sens. Acesta este un instrument financiar care permite parintilor sa economiseasca sau sa transfere fonduri lunar, in contul celor mici. Este deosebit de popular in randul romanilor parinti pentru ca ei sunt cei mai preocupati de viitorul copiilor lor.
Adultii iau tot mai in serios economiile depuse in conturile copiilor
Parintii din Romania se preocupa din ce in ce mai mult de cresterea vietii financiare a copiilor lor. Acest lucru se datoreaza unor varietati de factori, cum ar fi costul educatiei si preocuparile pentru viitorul lor. Cea mai importanta parte de inteles despre ceea ce se intampla in Romania este ca parintii iau masuri si investesc mai multi bani in educatie si oportunitati pentru copiii lor. In cele din urma, acest lucru ii va ajuta pe acestia sa obtina o viata mai buna in viitor.
Un lucru important de mentionat, potrivit analistilor de la Financer, este faptul ca programul Junior Centenar este descris ca fiind momentul in care copiii au posibilitatea de a investi bani pentru a construi un anumit capital si mai tarziu il pot folosi pentru a incepe propria afacere sau pentru a investi in afaceri. Acest program nu se limiteaza doar la investitii, deoarece unii parinti ar putea alege si alte alternative, cum ar fi educatia, sportul sau sanatatea. Conceptul a fost popularizat de mai multi parinti romani care si-au vazut copiii luptand pentru succesul financiar.
Ce reprezinta gROth si Junior Centenar?
Cele mai citite articole
In noiembrie, 2018, a luat nastere programul”! GROth – Contul individual de economii Junior Centenar”. Acesta are menirea de a sprijini financiar toti copiii din Romania. Insa, cum se poate obtine acest sprijin? Toti tinerii care nu au implinit 18 ani, vor putea avea un cont de economii, deschis pe numele lor, cu o dobanda de 3٪/an. Dupa implinirea varstei majoratului, beneficiarii isi pot retrage sumele pe care le au in conturi, iar dobanda va disparea.
Proiectul sustine educatia financiara a tinerilor din Romania, iar sumele depuse in contul beneficiarilor, pot fi folosite nu doar pentru ca acestia sa isi deschida o afacere. Tinerii se vor putea folosi de bani si pentru investitii in formarea profesionala sau in alte nevoi pe le-ar putea avea, dupa implinirea varstei de 18 ani.
Contul se va deschide pe numele minorului, la Trezoreria Sector 1 Bucuresti, indiferent de domiciliul copilului. In ceea ce priveste depunerea sumelor de bani, aceasta poate fi facuta de oriunde, de catre orice individ, cu mentiunea ca in momentul depunerii, sa se specifice numele complet al beneficiarului.
Care este suma maxima care se poate depune?
Potrivit Financer, suma maxima este de 100.000 euro – calculata la schimbul valutar din ultima zi a anului precedent. De asemenea, tinerii pot beneficia de o prima in valoare de 600 lei anual, numai in situatia in care conturile le sunt alimentate cu minimum 1.200 lei, aceasta reprezentand suma totala depusa intr-un an.