Sanatate

Alergia la soare: simptome, cauze, prevenție și tratament

Deși pentru multe persoane pare greu de crezut, alergia la soare chiar există și afectează aproximativ două miliarde de oameni din întreaga lume, fiind frecvent întâlnită la femei. Termenul este folosit pentru diverse afecțiuni dermatologice care apar în urma expunerii la soare.

Cele mai comune tipuri de alergii solare sunt: erupția poliformă la lumină, urticaria solară și dermatita actinică. Este important de precizat că alergia la soare nu trebuie confundată cu arsurile solare.

Citește în continuare cum recunoști alergia la soare, care sunt cauzele, cum poate fi prevenită și ce tratament există.

Alergia la soare: care sunt simptomele?

Alergia la soare se manifestă printr-o reacție cutanată de tip alergic. Pielea se înroșește și capătă aspectul pe care îl are urticaria. Apoi apare pruritul cutanat, după care papule alb-gălbui pe fond eritematos și plăci eritematoase. Simptomele pot să apară la câteva minute de la expunerea la soare ori după câteva ore. De obicei, leziunile apar în zona pieptului, pe brațe și pe picioare.

Erupțiile apar, de regulă, primăvara și vara, când soarele este mai puternic și se întreprind mai multe activități în aer liber.

Simptomele alergiei la soare pot să difere în funcție de intensitatea radiațiilor solare, dar și de alți factori.

Cauzele alergiei la soare

Alergia la soare apare în urma expunerii excesive la radiațiile ultraviolete UVA și UVB. Înroșirea și inflamația sunt reacțiile de apărare ale organismului la radiațiile solare.

Există și anumiți factori de risc precum: expunerea la anumite substanțe (parfumuri, dezinfectanți), administrarea anumitor medicamente (antifungice, antibiotice, diuretice), retinoizi și tratamente hormonale. Este recomandată citirea cu atenție a informațiilor de pe ambalaje fiindcă unele produse au acțiune fotosensibilă. Totodată, istoricul alergic în familie și dermatita alegică sunt alți factori de risc.

Cum poate fi prevenită alergia la soare

Cele mai citite articole

Evită expunerea bruscă și prelungită la soare, în special între orele 10:00 – 16:00. Poartă haine ușoare, de preferat din materiale care oferă protecție UV și pălării.

Folosește cremă de protecție solară cu SPF ridicat, special concepute pentru combaterea alergiei solare. Aplică produsul cu 15-20 de minute înainte să ieși din casă și reaplică la fiecare două-trei ore, în funcție de recomandările brandului.

Expune-te treptat la soare, pe măsură ce pielea se bronzează ușor și se adaptează la condiții. Hidratează-te cu apă, ceaiuri reci, fructe și legume bogate în lichid (pepene roșu, castravete, dovlecei, vinete, roșii).

Care este tratamentul alergiei solare?

Prevenția este cheia sănătății, însă dacă nu ai reușit să eviți apariția alergiei solare, este bine de știut că există opțiuni de tratament. Prima măsura pe care trebuie să o iei este să limitezi expunerea la soare. Iritațiile vor dispărea de la sine. Nu ezita să mergi la medicul specialist pentru un tratament personalizat.

Aplică gel de aloe vera pentru a calma simptomele. Medicamentele antihistaminice pot fi de ajutor în reducerea simptomelor.

In cazul formelor severe, medicul specialist recomană administrarea orală de cortizon ori hidroxiclorochină. De asemenea, în unele situații se încearcă terapia cu raze UV care are rol de desenzibilizare tegumentară înainte de expunerea la soare.

Respectă regulile de bază privind expunerea la soare și ia legătura cu un medic dermatolog dacă te confrunți cu alergie la soare pentru un tratament personalizat.

Sursa foto: Pixabay.com

Cele mai citite articole