În mixul energetic necesar pentru producția de energie electrică și termică, se regăsesc zăcămintele de gaze naturale. De-a lungul timpului, gazele naturale au devenit un combustibil cheie în lume, fiind sunt una dintre cele mai comercializate mărfuri la nivel internațional, care sporesc securitatea energetică a țărilor care le dețin.
Deși, global, există câteva surse importante de gaze naturale, evenimentele geopolitice, diminuarea capacității de regenerare a zăcămintelor (din cauza poluării) și măsurile legislative riguroase privind piața energetică au afectat semnificativ nivelul de preț metru cub gaz.
Ce țări dețin cele mai mari zăcăminte de gaze naturale?
SUA – 12,9 trilioane m3
Statele Unite ale Americii dispun de aproximativ 6,5% din rezervele mondiale, producția de gaze naturale fiind accelerată în ultima perioadă de revoluția fracturării șisturilor. În acest sens, SUA a devenit unul dintre cei mai mari producători în acest sector.
Tehnicile de producție a gazelor naturale utilizate de această națiune sunt forajul orizontal și fracturarea hidraulică, regiunile cele mai mari de producție fiind Texas și Pennsylvania.
Turkmenistan – 19,5 trilioane m3
Pe următoarea poziție în clasament se află Turkmenistanul, care deține o rezervă de 19.5 tcm, reprezentând o cotă de 9.8% din totalul zăcămintelor. Regăsite mai ales în bazinul Amu Darya, Murgab și Caspic de Sud, rezervele de gaze naturale au asigurat în 2019 o producție de 63.2 mld. m3. Cu toate acestea, absența investițiilor în infrastructură și capacitatea de export a împiedicat dezvoltarea acestor rezerve.
Qatar – 24,7 trilioane m3
Având zăcăminte de gaze naturale de 24.7 tcm (puțin peste 12% din rezervele globale), Qatarul gestionează acest combustibil prin compania Qatar Petroleum. Aceste rezerve se regăsesc în regiunea offshore nordică, care are o suprafață similară țării. În plus, Qatar este și un producător de bază în ceea ce privește gazul natural lichefiat.
Iran – 32 de trilioane m3
Cu toate că deține 16% din totalul zăcămintelor de gaze naturale (32 tcm rezervă totală), Iranul nu a putut să își valorifice pe deplin aceste resurse deoarece SUA a impus o serie de sancțiuni economice menite să limiteze tensiunile geopolitice.
Rusia – 38 de trilioane m3
Datorită suprafeței sale extinse, Rusia dispune de cele mai mari zăcăminte de gaze naturale, adică aproximativ 38 tcm (19% din rezervele totale globale). Prin urmare, întâlnim rezerve importante de gaze naturale pe platoul siberian (Yamburg, Urengoy și Medvezhye).
Pentru a afla mai multe detalii despre gaze naturale, accesează cu încredere site-ul www.cezinfo.ro. Aici vei regăsi informații utile pentru a rămâne mereu informat.