Nu orice firmă își permite să aștepte ca o factură să fie plătită la limita termenului de plată pentru că are nevoie să plătească salarii și să achite la rândul ei facturile. Acesta este motivul pentru care unele firme apelează la companii de factoring. Factoringul este procesul de vânzare a unei părți sau a tuturor facturilor emise dar care nu au fost încă plătite de clienți către o terță parte.
Acest lucru permite firmei să primească numerar în baza facturilor neplătite de clienții ei. Astfel, firmele mici își pot finanța cheltuielile pe termen scurt transformând facturile emise în numerar. Factoringul poate fi o opțiune excelentă dacă firma dumneavoastră se confruntă cu dificultăți financiare și are nevoie imediat de numerar.
Cum funcționează factoringul?
Firmele vor emite facturi clienților pentru serviciile prestate. Unele facturi sunt plătite imediat, în timp ce altele urmează să fie plătite în câteva luni.
Companiile de factoring examinează fiecare factură și bonitatea clientului plătitor. Dacă firma aprobă factura, va plăti întreaga factură, mai puțin un mic comision. Proprietarii firmelor care apelează la compania de factoring primesc acces imediat la disponibilitățile bănești.
Cine folosește factoringul?
Firmele se bazează pe factoring pentru a obține acces mai rapid la fonduri. Firmele care nu reușesc să încaseze facturile emise către clienți în termenul stabilit, dar au nevoie urgentă de numerar, pot apela cu încredere la serviciile de factoring.
Factoringul este un împrumut?
Cele mai citite articole
Factoringul sau vânzarea facturilor nu reprezintă un împrumut. Firmele își vând facturile pentru a primi numerar. În schimb, aceste firme nu trebuie să returneze nimic companiei de factoring. Aceasta din urmă se obligă să obțină banii de la clienții respectivelor firme.
Factoringul poate afecta creditul firmelor?
Nu, factoringul nu vă va afecta creditul. Când semnați un contract de factoring, vindeți o factură în loc să contractați un împrumut. Dacă ați luat un împrumut și nu l-ați plăti, atunci creditul dvs. ar fi afectat.
Exemplu de factoring
Factoringul ajută companiile să primească acces la fonduri suplimentare. Iată câteva exemple de factoring!
- O companie de construcții are nevoie urgent de un camion în plus. Constructorul are de încasat mai multe facturi care vor fi plătite în 60 de zile. În loc să aștepte 60 de zile, acesta vinde factura unei companii de factoring pentru a obține venituri imediate. El va folosi fondurile pentru a finanța echipamentele necesare urgent.
- Un proprietar de afaceri se stresează cu privire la plata salariilor din această lună. Banii care urmează să îi încaseze din facturi ar putea acoperi plata salariilor, dar facturile nu vor fi plătite la timp. Factoringul oferă proprietarului afacerii acces la fondurile din facturi acum și nu peste câteva luni. Aceste încasări acoperă plata salariilor.
- Un proprietar ambițios al unei firme vrea să strângă capital pentru a cumpăra un complex de apartamente. Facturile emise cu plată în termen de 90 de zile îi vor aduce fonduri suficiente. Cu toate acestea, o firmă concurentă intră în joc și face o ofertă mai mare. Neputând aștepta 90 de zile, proprietarul firmei apelează la o companie de factoring. Astfel primește fonduri suficiente pentru a face o contraofertă și pentru a achiziționa complexul de apartamente.