Afecțiunea cunoscută sub denumirea de ginecomastie exprimă o anomalie în glandele mamare ce se manifestă la persoanele de sex masculin și care determină o creștere semnificativă a sânilor, lăsându-i cu un aspect feminin generator de disconfort.
În ciuda faptului că pare a fi doar o simplă problemă estetică din cauza deformării sânului masculin, ginecomastia este indubitabil o problemă gravă de sănătate ce nu ar trebui sub nicio formă ignorată.
Deși este o boală benignă, această creștere a țesuturilor din regiunea sânilor, este una dintre cele mai frecvente probleme care afectează bărbații și trebuie tratată cu grijă, astfel încât să nu existe complicații mai severe.
Există două tipuri de ginecomastia:
- normală: mărirea sânilor rezultată dintr-o creștere hormonală dezordonată;
- pseudoginecomastia: cauzată de excesul de grăsime din corpul masculin.
Când poate să apară ginecomastia?
Ginecomastia este o afecțiune care poate ca să se manifeste în toate etapele vieții.
- La nou-născuți, apare prin contactul bebelușului cu hormonii feminini ai mamei.
- La adolescenți, se întâmplă din cauza creșterii testosteronului în organism, care poate duce la mărirea unuia sau a ambilor sâni.
- La vârsta adultă, vina este supraponderalitatea, utilizarea de substanțe narcotice precum marijuana și alte substanțe chimice, mai ales steroizii anabolizanți.
Printr-o operație ginecomastie efectuată la o clinică de chirurgie estetică lucrurile sunt rezolvabile. Interventia consta in extirparea glandelor mamare asociata sau nu cu liposuctia. Rezultatele sunt extraordinare si sunt vizibile incepand cu 2 saptamani postoperator si definitive la aproximativ 6 luni de la operatie.
Cum se face diferența între ginecomastia normală și pseudoginecomastie?
Ginecomastie tratament medical sau chirurgical?
O modalitate ușoară de a face diferența dintre cele două tipuri este aceea de a palpa țesutul din spatele areolei (regiunea din jurul mamelonului), efectuarea unei ecografii mamare si a unui consult endocrinologic. Dacă este dur și dens, de regulă este vorba de ginecomastie. Dacă este difuz și moale, este cel mai probabil vorba de o formă de pseudoginecomastie.
Cele mai citite articole
Tratamente pentru ginecomastie
- Tratamente pentru ginecomastia reala
- Tratamente pentru pseudoginecomastie
Tratamente pentru pseudoginecomastie
Cu titlu general, trebuie spus că există exerciții fizice care ajută la atenuarea aspectelor date de pseudoginecomastiei. Cu toate acestea, scopul esențial este acela de a reduce țesutul adipos acumulat în regiunea sânului și să nu a se câștiga masă musculară, lucru ce poate agrava uneori și mai mult aspectul glandei mamare.
Dietele ghidate de experți sunt, de asemenea, esențiale în tratament. Și mai important este existența unui diagnostic complet și bine pus, efectuat prin mijloace specifice de imagistică și examene clinice.
În cazurile de intervenție chirurgicală ( liposuctie), recuperarea este rapidă. În 3 sau 4 zile este posibil ca pacientul să poată să își reia activitățile cotidiene. Iar în puțin de o lună chiar și activitățile fizice pot fi reluate.Rezultatul este definitiv la 3 saptamani postoperator.
Tratamente pentru ginecomastie reala
În cazurile în care acumularea de țesut în regiunea sânilor este cauzată de o tulburare hormonală, se recomandă efectuarea unei intervenții chirurgicale estetice pentru a reduce dimensiunea sânilor. Interventia consta in extirparea glandelor mamare prin mastectomie. Tratamentul hormonal trebuie efectuat la recomandarea medicului specialist endocrinolog si realizat inainte de interventia chirurgicala.
Este foarte important ca pacientul să identifice simptomele problemei și să caute un specialist cât mai curând posibil, astfel încât tratamentul să fie rapid, evitându-se astfel alte probleme grave de sănătate ce pot apărea.
Luați legătura cu specialiștii de la Clinica de Chirurgie Estetica Zone Medical Estet și programați o întâlnire, astfel încât să puteți trăi sănătos și cu o stimă de sine la un nivel cât mai înalt!
Dr. Eugen Turcu, medic primar chirurgie plastica, Doctor in Medicina