Când micuțul nu mai este atât de mic, are nevoie de o cameră a lui. Spațiul personal este esențial în dezvoltarea armonioasă a copilului, așa că mulți părinți acordă mare atenție locului în care fiul sau fiica lor își va petrece anii formatori.
Dormitorul copiilor reflectă sănătatea și viitorul lor
Avem mereu grijă ca cei mici să nu fie expuși la violență sau limbaj vulgar tocmai pentru că recunoaștem cât de ușor sunt aceștia influențați de mediu. Poate că suntem atenți la jocurile și jucăriile pe care le folosește, ceea ce este foarte bine, dar nu ar trebui să ignorăm mediul în care copilul crește, deoarece acesta își va forma obiceiurile în fucție de ce vede în jur.
Nimeni nu își dorește un copil neglijent, nesigur de sine și dezordonat, dar exact acesta este rezultatul unui copil care stă într-o cameră neîngrijită și aglomerată. Pentru a-i asigura cel mai bun viitor, trebuie să îi asigurăm un mediu în care să și-l pregătească.
Lumina naturală- esențială pentru sănătate
E bine să lăsăm cât mai multă lumină în cameră, folosind perdele și deschise la culoare, dar draperii opace. Astfel, copilul va avea parte de un somn liniștit, fiind protejat de poluarea luminoasă a orașelor noaptea, dar se va bucura de lumină naturală ziua, lucru asociat cu o stare de sănătate fizică și emoțională îmbunătățită.
Curățenia- cum încurajăm acest obicei?
Cele mai citite articole
Este foarte important ca micuțul să învețe să își păstreze igiena personală și ordinea în cameră, două obiceiuri strâns legate. Pentru acest lucru, este esențial ca jucăriile să poată fi organizate, și copilul să fie încurajat să le strângă după ce le folosește.
Este important să încurajăm copilul prin recompense, pentru a forma o asociere pozitivă între starea de ordine și gestul de a-și curăța camera și ceva ce își dorește. În acest fel, va dori să își păstreze acest obicei și, în timp, se va obișnui să aibă grijă de locul în care stă.
Ce putem face pentru a-l ajuta?
Nu vom reuși să convingem un copil să facă ordine în cameră dacă felul în care aceasta e amenajată împotriva lui. E mult mai ușor să îl învățăm să pună toate jucăriile în cutia de jucării decât să îi cerem să le aranjeze pe rafturi într-o ordine complicată. Dacă mobila nu îl ajută, va simți că lucrează degeaba, pe când o decizie inspirată va face diferența între ordine și dezordine evidentă, iar procesul simplu și distractiv.
Ce mobilă e ideală?
Cea mai bună idee e să folosim pentru mobila lemn masiv. Aceasta are mai multe avantaje pe care nu le putem ignora:
- Este mai rezistentă: lemnul masiv este un material mult mai trainic și rezistă mult mai bine șocurilor și stresului. Nu se ciobește și nu se rupe, și se poate curăța mai ușor.
- Este mai igienică: Spre deosebire de mobila din rumeguș comprimat, lemnul nu se umflă la fel de ușor si nu poate întreține bacterii în fisuri, așa cum se întâmplă atunci când abțibildul se va dezlipi, inevitabil.
- Nu îl face pe copil să se simtă jenat: Putem fi tentați să ascultăm dorința micuțului și să îi cumpărăm un pat în formă de rachetă și un dulap în formă de stație orbitală. Nu doar că acestea sunt de obicei foarte scumpe, adesea aceste seturi nu sunt practice, au puțin spațiu de depozitare și îl fac pe copil să aibă foarte mult de lucru când face curat, dezorientându-l. Și absoult mereu copilul își schimbă perspectiva, dormitorul orbital fiind nepotrivit deja atunci cînd vrea să fie pompier la 8 ani și ”copil mare” la 12. Mobila pentru dormitoare din lemn masiv rămâne elegantă și este de o calitate mult mai bună, rămânând îndrăgită până cel puțin în adolescență și uneori crescând în valoare.
Este important să îi asigurăm copilului un mediu curat, luminos și ușor de organizat, care să arate totodată elegant pentru a evita plictiseala caracteristică și a încuraja obiceiurile bune. Succes la decorat!