Înveți o limbă străină, să spunem limba engleză. Vrei s-o înveți și o perioadă lucrezi în fiecare zi. Citești texte în engleză, asculți conversații, vorbești cu prietenii în engleză, faci exerciții. Dar chiar și așa, simți că nu este suficient. Nu înaintezi cu viteza dorită de tine, simți că nu te descurci la fel de bine cum te-ai aștepta. Ce poți face? Este o problemă? Dacă da, poate fi ea rezolvată? Se pare că da, pentru că cel puțin la nivel teoretic există soluții. Poți de pildă urma cursuri de limbă engleză pentru adolescenți, sau pentru adulți. Sunt și alte soluții însă. Iată cele mai bune recomandări pe care ți le poate da cineva în ceea ce privește perfecționarea limbii engleze.
- Învață limba engleză distrându-te în același timp. Nu trebuie să înveți limba engleză ca la școală, cu profesori, note și manuale. O poți face ascultând dialoguri amuzante, făcând exerciții online, învățînd expresii diverse.
- Nu învăța în reprize îndelungate. Nu trebuie să înveți limba engleză multe ore pe zi, o perioadă lungă de timp. Poți foarte bine să lucrezi în ședințe de 30 de minute, în fiecare zi, când ești odihnit, ai chef să înveți ceva nou și ești gata să acorzi atenție noilor cuvinte sau regulilor gramaticale.
- Citește în engleză texte care îți fac plăcere. Poate fi vorba despre literatură, articole sau volume scrise de oameni care îți plac. Sau poate fi vorba despre presă pur și simplu, numai că în acest caz trebuie să alegi publicații care fac cu adevărat jurnalism de calitate (New York Times, BBC, The Guardian).
- Ascultă interviuri ale unor personalități care îți plac în mod deosebit. Este foarte util să asculți pe alții vorbind în engleză. Poți de asemenea să asculți cărți audio, există cărți ale unor scriitori britanici importanți citite de actori cu o voce încântătoare (Richard Armitage este un astfel de exemplu, dar nu este nici pe departe singurul). Poți de asemenea să găsești lucruri fascinante pe YouTube.
- Dacă îți place să scrii poți asculta cursuri sau interviuri cu scriitori celebri (Neil Gaiman, Margaret Atwood, Dan Brown). În acest fel vei împușca doi iepuri dintr-un foc, asculți discuții interesante în engleză și în plus învăța să scrii texte de calitate.
- Urmărește filme cu subtitrarea în limba engleză. Renunță la subtitrarea în limba română, sau poți renunța de tot la subtitrare. Este important să faci asta pentru că te va ajuta la conversație, vei înțelege mai ușor pe alții atunci când vorbesc și vei deveni cursiv în exprimare.
- Podcasturile reprezintă o altă modalitate de a-ți îmbunătăți cunoștințele de limbă engleză. Le poți descărca pe telefon sau pe tabletă și le poți lua cu tine oriunde. Este puțin probabil să înveți gramatica engleză în drum spre casă de exemplu, dar un podcast poți asculta fără îndoială. Pe lângă faptul că vei afla lucruri interesante, îți vei îmbunătăți și vocabularul. În plus, există podcasturi care sunt dedicate învățării limbii engleze (probleme de vocabular, gramatică, pronunție).
- Există numeroase volume pentru studiul serios al limbii engleze (volumul mai mult decât complet și bine scris, semnat Alice Bădescu). Dar dacă vrei un volum ilustrat și bine scris, poți alege The Elements of Style, al lui William Strunk Jr. și E. B. White (2005). Este ușor de parcurs și vei învăța o sumedenie de lucruri noi.
- Dacă tu crezi că ai o problemă cu pronunția în engleză, poți găsi lecții online de pronunție. Important este să exersezi pronunția în așa fel încât aceasta să pară naturală.
Cele mai citite articole
Vei vedea că studiul englezei va fi mai cursiv dacă nu vei privi această activitate ca pe o corvoadă. Important este să ai încredere în tine, să știi ce cunoștințe ai deja, să știi pe ce ar trebui să pui accent în continuare. Trebuie să înveți constant și cel mai important nu trebuie să vezi în asta o corvoadă, pentru că nu este. Înveți engleza de bună voie, pentru că îți place și pentru că este o limbă foarte frumoasă.