A consuma dimineața o ceaşcă de cafea măcinată preparată la ibric, fierbinte, aburindă, mai tare sau mai slabă, cu sau fără lapte şi îndulcitori reprezintă un mod ideal de revigorare de dimineaţă şi un liant în legăturile sociale. Foarte mulţi consumatori îşi pun întrebări cu privire la consumul de cafea, spre exemplu dacă aduce beneficii corpului, dacă este periculoasă, câte cafele sunt recomandate pentru consumul zilnic şi multe alte întrebări la care consumatorii îşi găsesc sau nu răspuns.
Există dovezi medicale şi ştiinţifice care atestă beneficiile cafelei, consumul acestei licori magice fiind mai sănătos decât ar fi bănuit vreodată cafengiii împătimiţi.
Consumul de cafea măcinată îmbunătăţeşte memoria şi este o sursă de antioxidanţi utili
În ultimele studii efectuate şi recent publicate, specialiştii susţin că un consum de cafea regulat poate creşte semnificativ activitatea creierului şi poate îmbunătăţi considerabil timpii de reacţie precum şi memoria. Conform neurologilor, cafeină acţionează asupra zonelor creierului responsabile de memorie şi de concentrare, trimiţând un impuls asupra memoriei pe termen scurt şi asupra puterii de concentrare a unui individ.
Pe de altă parte, consumul de cafea măcinată reprezintă o sursă de antioxidanţi utili. Boabele de cafea conţin peste 1000 de antioxidanţi alimentari benefici, care ajuta în mare parte la combaterea inflamaţiilor spre exemplu a celor cauzate de ateroscleroza, cancer sau artrită. De asemenea, antioxidanţii joacă un rol semnificativ în neutralizarea radicalilor liberi ce apar natural ca şi parte a funcţiilor metabolice zilnice. Aceştia sunt responsabili de stressul oxidativ care nu re efecte benefice. Cu alte cuvinte, antioxidanţii din ceaşcă de cafea protejează celulele împotriva daunelor fizice externe posibile.
Cafeaua poate preveni declinul cognitiv şi instalarea cancerului
Cele mai citite articole
O cană de cafea poate preveni declinul cognitiv având proprietatea de a transmite un impuls benefic către memorie şi activitatea creierului. Consumul de cafea frecvent poate fi asociat prevenirii anomaliilor mintale, reducerii riscului de dementă şi Parkinson. Explicaţia este simplă: cafeină din cafea împiedica formarea plăcii beta-amiloid,
Nu în ultimul rând, conform ultimelor studii în acest sens, cafeaua poate ajuta la reducerea posibilităţii instalării anumitor tipuri de cancer. S-a demonstrat faptul că persoanele care beau cafea în mod regulat prezintă un risc scăzut de a dezvolta cancerul de prostată, de sân sau cancerului rectal, de ficat sau de colon. Cafeaua conţine polifenoli care au proprietăţi anticarcinogene în diferite studii şi analize detaliate de laborator efectuate în ultimele decenii. Acestea acţionează sub forma unor “tampoane” ce împiedică şansele de apariţie a tumorilor la o expunere mică la compuşii cancerigeni.
Cafeaua reduce riscul apariţiei diabetului zaharat şi este sănătoasă pentru inimă
Contrar aşteptărilor şi credinţelor pacienţilor, cafeină este susţinută de medicii şi de experţii în nutriţie şi în sănătate din întreaga lume, care au făcut legătura, în urma studiilor recente, între consumul de cafea şi reducerea riscului de diabet. Persoanele care consumă cafea au şanse mici de a suferi de diabet pentru că principalele componente ale cafelei protejează celulele producătoare de insulina, împiedica deteriorarea ţesutului şi joacă un rol semnificativ în scăderea acumulării toxice a unor depozite de proteine abdominale.
Nu în ultimul rând, cafeaua este foarte sănătoasă pentru inima, în cazul în care consumul este moderat. Consumul de cafea previne apariţia trombozei, atacului de cord, insuficienței cardiace şi hipertensiunii.