Diverse

Portofelul virtual la Ro.Exchange

Portofelul digital reprezintă, de fapt, un cont bancar virtual unde sunt stocate criptomonedele, permițând investitorului să le tranzactioneze printr-o parolă privată. Platforma de tranzacționare Ro.Exchange oferă clienților săi acces la tipul de cold wallet, pentru a-și păstra fondurile de investiții.

Totuși, acest instrument este clasificat după mai multe criterii: în funcție de tipul de acces la portofel (hoț wallet, cold wallet), în funcție de greutatea portofelului (portofele grele și portofele ușoare) și în funcție de modul de depozitare a cheii private (portofele pe desktop, portofele pe mobile, portofele online, portofele de hârtie și portofele hardware).

Tipurile de portofele virtuale

Utilizatorul unei platforme de tranzacționare instalează o aplicație software, care reprezintă de fapt portofelul digital, astfel având posibilitatea de a trimite sau primi criptomonede de la alți utilizatori. Această tranzacționare este securizată cu ajutorul criptografiei, în urma căreia rezultă o ‘cheie privată’ care nu permite accesul altui utilizator la o tranzacție privată.

În funcție de tipul de acces la portofel, acesta este clasificat în hoț wallet – are acces la internet și la un blockchain specific, având avantajul de a fi active și accesibile – și cold wallet – sunt depozitate online, fiind similar cu un seif, în varianta online, oferind posibilitatea de a depozita un număr mare de monede și, totodată, siguranță. Acest tip de portofel este oferit și de platforma Ro.Exchange asigurând astfel o tranzacționare imediată într-un mod securizat și transparent. 

În funcție de greutate, portofelele virtuale pot fi grele, care necesită descărcarea întregului blockchain pe computer, și portofele ușoare, care accesează rețeaua blockchain prin intermediul unor rețele terțe, însă nu oferă o siguranță prea mare.

Cele mai citite articole

Clasificarea după modul de depozitare a cheii private este făcută astfel: portofele pe desktop (nu pot fi accesate decât de pe desktop), portofele pe mobil (sub formă unei aplicații), portofele online (utilizează un cloud service deținut de o parte terță), portofele hardware (tranzacțiile sunt effectuate online, iar cheia private este depozitată offline), portofele pe hârtie (constă în printarea unui cod QR care continue cheia privată și o adresa publică).

Avantajele și dezavantajele criptomonedelor

Criptomonedele pot fi cumpărate sau chiar create printr-o acțiune numită minerit, o operațiune foarte complicate. De aici și valoarea criptomonedelor, acestea devenind un fenomen global. Dar care sunt avantajele și dezavantajele acestor monede virtuale?

Unul dintre primele avantaje este acela că monedele virtuale fac parte dintr-un sistem descentralizat, care nu poate fi influențat de evenimentele politice mondiale. De asemenea, datele personale ale utilizatorilor nu sunt accesibile, iar transferul poate fi făcut oriunde în lume, fără o limitare a sumelor transferate.

Avantajele tranzacționării cu criptomonede sunt acelea că se pot obține profituri substanțiale, având parte de o siguranță a transferurilor.

Că orice moneda, și această are două fețe. Astfel că dezavantajele criptomonedelor sunt volatilitatea pieței, utilizarea redusă – fiind puțini comercianți care acceptă plata cu monede virtuale – și ireversibilitatea tranzacțiilor, anularea acestora fiind imposibilă. În plus, criptomonedele nu sunt asigurate de nici un bun, iar viitorul incert al evoluției acestora este un alt dezavantaj de care trebuie ținut cont când se dorește tranzacționarea cu monede virtuale.   

Cele mai citite articole