Sanatate

Ce cantitate de lapte praf va mânca la o singură masă copilul?

Cantitatea de lapte praf pe care sugarul o va consuma la o masă nu este “bătută în cuie”, ci depinde de fiecare copil în parte. Deşi medicul neonatolog şi pediatru vor spune cum trebuie pregătit laptele praf, ce cantitate să îi ofere părintele copilului la fiecare masă şi cât de frecvenţe să fie mesele unui bebeluş, părinţii au  nevoie de informaţii suplimentare în acest sens.

Important de reţinut de către părinţi este faptul că bebeluşii hrăniţi cu lapte praf au un ritm diferit de hrănire, o altă frecvenţă a meselor şi o altă cantitate de lapte consumat la fiecare masă comparativ cu bebeluşii alăptaţi.

Cât de des mănâncă bebeluşul lapte praf?

Bebeluşii hrăniţi cu lapte praf, comparativ cu cei alăptaţi au un program bine stabilit al meselor, iar porţiile de lapte şi intervalul acestora depind de greutatea şi starea medicală a noului-nascut. Astfel, bebeluşii:

·                 cu vârsta cuprinsă între 0 şi 2 luni vor mânca o masă de lapte praf la 3 ore;

·                 cu vârsta cuprinsă între 2 şi 4 luni vor mânca o masă de lapte la un interval de 4 ore;

·                 cu vârsta ce depăşeşte 4 luni, vor mânca la un interval de 5 ore.

În cazul în care bebeluşului i se face mai devreme foame sau refuză biberonul cu lapte la intervalul respectiv, se poate oferi lapte la cerere, în funcţie de nevoile sale.

Ce cantitate de lapte praf va consuma un nou-născut?

Cele mai citite articole

Cantitatea de lapte praf oferită bebeluşului este diferită în funcţie de vârstă şi de starea sa de sănătate. Concret, medicii recomanda ca bebeluşii:

·                 cu vârsta cuprinsă între 0 şi 2 luni să aibă 8 mese pe zi a câte 100 ml de lapte, o dată la 3 ore să fie hrăniţi;

·                 cu vârsta cuprinsă între 2 şi 4 luni să aibă 6 mese pe zi a câte 200 ml de lapte, o dată la 4 ore;

·                 cu vârsta ce depăşeşte 4 luni să aibă 4 mese pe zi o dată la 5 ore, evitând pe cât posibil hrănirea pe timpul nopţii.

După un an, necesarul de lapte scade la 500 ml până la 1 litru pe zi ce poate fi împărţit în 2-3 mese a câte 240 ml. Părinţii trebuie să ţină cont că nicio recomandare a medicilor nu se va potrivi mai bine bebeluşilor decât propriul lor barometru, decât nevoile corpului lor. De aceea, dacă bebeluşul solicita o masă de lapte praf, aceasta nu trebuie să îi fie refuzată, chiar şi în afara “programului”, deoarece nu există un standard în ceea ce priveşte cantitatea de lapte şi numărul de mese al bebeluşilor, fiecare având diferite nevoi nutriţionale.

În ceea ce priveşte trezirea bebeluşilor pentru masa de lapte în timpul nopţii, aceasta este necesară, iar dacă bebeluşul nu se trezeşte din proprie iniţiativă, mamele trebuie să îi trezească mai ales în primele luni când dorm mai mult de 3-4 ore şi au nevoie de masă de lapte praf.

Pentru că fiecare copil are nevoi nutriţionale diferite, este importantă consultarea medicului neonatolog în ceea ce priveşte frecvența hrănirilor şi cantitatea de lapte.

Cele mai citite articole