De câte ori ți s-a întâmplat să pleci din cabinetul medicului și să îți dai seama ori pe drum, ori acasă, că ai uitat să întrebi ceva important sau că nu ai înțeles foarte bine ceva din schema de tratament? Ca să eviți pe viitor astfel de situații, pregătește-te dinainte pentru consultație. Iată ce trebuie să ai în vedere:
Ocupă-te de partea organizatorică
Ce specialitate te interesează și în ce clinici o găsești? Cauți un medic anume? Ai nevoie de bilet de trimitere? Programarea se face online sau trebuie să suni în Call Center?
Există o gamă generoasă de abonamente medicale – o poți consulta aici – de care poți beneficia în sistem privat sau prin intermediul contractului de muncă, astfel încât să te bucuri de o serie de facilități în ceea ce privește costurile sau accesul la programări.
Nu numai angajații corporațiilor beneficiază de abonamentele medicale și asigurări de sănătate. Există variante de abonamente IMM avantajoase inclusiv pentru angajator, care pot contribui la binele și siguranța echipei.
Fă o listă de subiecte de discuție și prioritizează-ți întrebările
Fă o listă cu toate lucrurile pe care vrei să le discuți cu medicul. Poate este vorba despre un simptom nou, poate te interesează efectuarea unui vaccin sau poate că tratamentul pe care îl urmezi îți afectează viața de zi cu zi.
Dacă există mai multe posibile subiecte de discuție, încearcă să te gândești care dintre ele sunt mai importante pentru tine și pune-le în ordine, astfel încât să le lămuriți la începutul consultației.
Pregătește informațiile necesare
Unii medici îi sfătuiesc pe pacienți să pună într-o pungă toată medicația pe care o iau, inclusiv suplimentele alimentare și remediile naturiste și să o prezinte medicului. Alții se mulțumesc cu o listă completă a medicamentelor, inclusiv concentrația și doza pentru fiecare dintre ele.
În cazul în care ai antecedente medicale pe care medicul nu le cunoaște sau dacă ai consultat alți specialiști, ia cu tine întregul dosar medical.
Ia în calcul varianta de a merge însoțit
Nu doar copiii mici și bătrânii au nevoie de cineva care să îi însoțească la medic. Prezența unei persoane de încredere te poate ajuta să îți păstrezi calmul și să îți controlezi emoțiile.
Persoana care te însoțește va trebui să fie pusă în temă în legătură cu îngrijorările și nelămuririle tale, astfel încât să își poată aminti dacă omiți vreun punct important în timpul discuției. Fiind mai puțin implicat emoțional, însoțitorul poate să asiste la momentul în care medicul face anamneza, să se asigure că nu uiți vreun simptom important, poate să noteze recomandările medicului sau să rețină detalii legate de tratamente sau consultații ulterioare.
Pe de altă parte, dacă îți dorești acest lucru, persoana care te susține poate să aștepte în afara cabinetului pe durata examinării medicale propriu-zise. Indiferent de specialitatea medicală la care te afli, este posibil să nu vrei ca însoțitorul să fie de față la toate momentele examenului clinic, ci doar la discuția preliminară cu medicul și la cea ulterioară. În acest interval de timp poți discuta cu medicul aspecte private pe care poate vrei să le păstrezi doar pentru tine.
Oferă o anamneză detaliată
Pune-l pe medic la curent cu toate simptomele pe care le experimentezi și spune-i despre cele nou apărute. Raportează-i orice modificări în ceea ce privește pofta de mâncare, greutatea corporală, calitatea somnului sau nivelul general de energie. Spune-i dacă ai schimbat de curând medicația și dacă simți că ar avea efecte adverse.
Comunica sincer, deschis și asertiv
Este posibil ca unele lucruri care îi par simple sau de la sine înțelese medicului tău să fie noi sau necunoscute pentru tine. Nu ezita să soliciți lămuriri suplimentare ori de câte ori este nevoie.
Dacă nu înțelegi ceva din ceea ce îți comunică, roagă-l să repete. Poate manifești simptome pe care ai vrea să i le aduci la cunoștință, dar te jenezi. Nu este cazul, cu siguranță nu ești primul pacient care se confruntă cu respectiva situație.
Nu uita niciun moment că medicul din fața ta are nevoie de informații sincere, corecte și complete pentru a putea pune un diagnostic corect și pentru a recomanda un tratament eficient. O bună comunicare cu specialistul este în folosul tău!