Lifestyle

5 lucruri pe care nu le știai despre somn

Somnul este unul dintre cele mai importante procese ale organismului nostru și deși probabil ai impresia că nimic nu se întâmplă pe durata nopții, în realitate, experimentăm multe lucruri în somn (dar și înainte de somn). Iată 5 lucruri pe care nu le știai despre somn!

Somnul are mai multe faze distinctive

Somnul este împărțit în 2 faze principale care se succed într-un ciclu ce se repetă de mai multe ori pe parcursul unei nopți. Prima fază este somnul non-REM, în care se face tranziția de la starea de veghe și somnul profund. Pe măsură ce activitatea cerebrală începe să scadă, undele devin mai lente, iar corpul intră într-o stare de relaxare completă. Ce-a dea doua fază este somnul REM, cea în care au loc cele mai intense vise. 

Corpul știe când să se pregătească de somn

Ai observat că atunci când se face întuneric într-un spațiu, ți se face somn? Într-un astfel de moment, producția de melatonină crește, semnalizând corpului că trebuie să se pregătească de somn. Dacă te întrebi ce este melatonina, răspunsul este unul simplu – ”hormonul somnului”, un antioxidant puternic produs în mod natural atunci când lumina scade.

Visul cu ochii deschiși nu este doar o metaforă

Cele mai citite articole

Probabil ai auzit și tu de la cei din jur expresia ”visezi cu ochii deschiși”, doar că în realitate, există persoane care își mișcă ochii sau îi deschid în timp ce dorm, deși nu sunt complet treze. Această fază a visului cu ochii deschiși este de regulă asociată cu fazele mai ușoare ale somnului și este întâlnită destul de des în rândul copiilor. Găsește un loc pe o saltea 80×200 pentru copii și poți observa acest fenomen și la copilul tău.

Organismul este activ în timpul somnului

Ai crede că organismul intră într-o stare de repaus în timpul somnului, dar de fapt, el este mai activ ca niciodată. Pe parcursul nopții, creierul procesează și consolidează informațiile de peste zi, țesuturile și organele trec printr-un proces de reparare, producția de celule imunitare este crescută, iar metabolismul este îmbunătățit. 

Unele persoane experimentează paralizia somnului

Unii oameni se trezesc din somn și descoperă că nu își pot mișca nicicum corpul. Este un fenomen înfricoșător ce poartă numele de paralizie în somn. Acest lucru se întâmplă în momentul în care corpul intră într-o stare de paralizie temporară pe parcursul somnului REM pentru a preveni reacțiile fizice la visele pe care le avem.

Acestea sunt doar 5 dintre cele mai importante curiozități despre somn. Cu siguranță studiile vor scoate la iveală și alte lucruri interesante pe care încă nu le cunoaștem despre acest proces. Până atunci însă, să învățăm să prioritizăm somnul pentru sănătatea noastră!

Cele mai citite articole